Afbeelding
Foto: Nico Mos

“Kalinko Dames 1 hoopt op een wonder"

Op donderdag 16 februari staat de derby Kalinko tegen Inter Rijswijk op de planning. Twee speelsters van Kalinko Dames 1 blikken vooruit op deze volleybalwedstrijd. Een wedstrijd met verschillende belangen. Kalinko wil graag weg uit de degradatiezone en Inter Rijswijk wil zich nestelen in de (sub)top. Kirsten (26) en Iris (26) wijten hun positie aan een groot verloop aan speelsters afgelopen zomer, waardoor er vele sets net niet gewonnen werden. Maar de dames hebben nog hoop en blijven vastbesloten doorvechten voor handhaving.

Iris Verheul speelt als passer/loper bij Dames 1. "Ik speel sinds mijn zesde bij Kalinko, inmiddels zit ik hier dus al ruim 20 jaar. Tussentijds heb ik drie jaar bij Zevenhuizen gespeeld maar ik ben toen weer teruggekeerd naar Kalinko." Ook Iris Moll is al sinds haar zesde te vinden bij de vereniging. Zij speelt in Dames 1 als diagonaalspeler en is daarmee voornamelijk aanvallend. "Ik heb drie jaar bij Inter Rijswijk gespeeld en één jaar bij Spivo in Spijkenisse, maar ik ben toch weer, gelijktijdig met Iris, teruggekeerd naar Kalinko." “Wij zijn allebei tegelijk teruggekomen bij Kalinko, omdat Kalinko een plan had geschreven, waarin stond dat ze in drie jaar tijd tweemaal wilde promoveren", vult Iris aan. "En dat plan sloeg aan bij ons en wij sloten ons aan in het tweede jaar. In het eerste jaar is die promotie overigens niet gelukt. Dus toen wij begonnen, hadden we nog maar twee jaar om tweemaal te promoveren. En dat is wel gelukt."

Ongeldig

Na die twee promoties werd roet in het eten gegooid door de coronaperiode, toen werden alle competities ongeldig verklaard. "Dat was ontzettend balen natuurlijk. Maar we konden daarentegen uiteindelijk wel een klasse hoger aanvragen om zo alsnog te promoveren. Dat is geaccepteerd waardoor we dit seizoen eerste divisie spelen", leggen de dames uit. Of dit te hoog gegrepen is, moet nog blijken. Jarenlang speelde Dames 1 met hetzelfde team, jaarlijks kwamen er hooguit twee of drie nieuwe spelers bij. "Maar afgelopen zomer vertrokken er zes speelsters, dat is de helft van je team. Er kwamen twee nieuwe spelverdelers bij, dus moesten we opnieuw op elkaar ingespeeld raken en dat kost tijd. Ik denk dat dat voor 70 à 80% de oorzaak is van onze (te) lage positie op de ranglijst”, legt Iris uit. Kirsten vult aan: “We zijn altijd wel een echte vriendinnenteam geweest en best wel hecht met elkaar. Dat was ook altijd onze kracht en juist dat is in één keer minder geworden door het grote verloop, dat zal weer moeten groeien."


Inter Rijswijk

Ondanks dat Kirsten zelf bij de tegenstander van deze week heeft gespeeld, voelt de wedstrijd voor haar niet echt bijzonder. "Ik vind het alleen maar leuk om tegen hen te spelen, er spelen daar ook een paar vriendinnen van mij. De soep wordt echt niet zo heet gegeten hoor. We hebben zelfs een app aangemaakt om met een paar meiden van Inter Rijswijk te gaan beachvolleyballen. Het voelt niet als strijd, zeker niet omdat Inter Rijswijk een stuk hoger staat op de ranglijst", aldus Kirsten.


Twee weken geleden won Inter Rijswijk met 4-0 van Havoc, wat prima nieuws was voor Kalinko. Zij staan nu vierde en Kalinko staat elfde. "Wij staan zeven punten achter op de tiende plek maar we hebben ons (nog) niet neergelegd bij degradatie." Wel merken ze langzaam verbetering op. Iris: "Waar we in de tweede divisie wel mee wegkwamen, komen we dat niet in de eerste divisie. Er zit gewoon een groot verschil in, zeker qua snelheid. Er valt nagenoeg niks op de grond. Daarnaast spelen we ook nooit in onze sterkste formatie, vanwege langdurige blessures of andere veranderingen." De dames denken dan ook dat er een wonder zal moeten gebeuren voor Kalinko D1 om te handhaven in de eerste divisie. "Maar wij hebben hoop en gaan tot de laatste wedstrijd alles geven om deze kans te vergroten”, aldus Kirsten en Iris, die donderdag hopen op veel toeschouwers in sporthal Houtrust, waar ze om 21.00 uur hun wedstrijd spelen.



Tekst: Nico Mos