Afbeelding
Foto: Dick Teske

Jazzhistorie in Muzee met Michael Varekamp

In het huidige theaterseizoen neemt trompettist Michael Varekamp het publiek in Muzee Scheveningen maandelijks op zondagmiddag mee, op een tocht door de geschiedenis van de jazz. Tijdens deze concertserie wordt hij bijgestaan door topmusici, die hun sporen ruimschoots verdiend hebben in binnen- en buitenland. Op 26 februari is het onderwerp ‘Jazz From the Fifties’. Naast Varekamp geeft Muzee het podium ook aan jonge talentvolle makers, de ‘verborgen parels’. Zij krijgen de kans zichzelf te presenteren in een museale setting tussen de bekende topstukken van Israëls en Mesdag.


Trompettist, componist, zanger, organisator, radiomaker, theaterproducent, bandleider en beeldend kunstenaar. De op Scheveningen woonachtige Michael Varekamp is het allemaal. Hij speelde blokfluit op de lagere school, maar zijn ouders gaven hem de keuze een ander instrument te kiezen. Michael koos voor de trompet. Zijn eerste aanraking met jazz veroorzaakte een aardverschuiving. “De platen van Louis Armstrong grepen mij bij de strot. Ik herkende veel in deze muziek. Dat wilde ik later ook.”


Werklust

Michael nam trompetlessen en begon snel daarna al op te treden. Op 12-jarige leeftijd richtte hij zijn eerste bandje op. “En dat is nooit meer gestopt”, zegt Michael met een brede lach. “Muzikanten bij elkaar brengen en gigs regelen. Heerlijk! Op mijn twintigste ben ik pas naar het conservatorium gegaan (Michael studeerde Cum laude in Den Haag af, red.). Het is heel gek, maar ik dacht toen dat het te hoog gegrepen was. Ik wist niet wat nou echt mijn niveau was. Ik begon echter aan de studie met een enorme dosis werklust en zelfdiscipline. Dat heeft mij verder gebracht.”

Tijdens en na zijn studie tourde Michael over de hele wereld. Eerst met de FraFra Sound en FraFra Big Band, daarna als lid van de Dutch Swing College Band. Daartussenin deed hij veelvuldig het schnabbelcircuit aan. “Daar ben ik mee gestopt toen ik theatertournees deed met Dutch Swing. Het contrast vond ik te groot.” Op zijn dertigste besloot Michael zijn eigen koers te varen. “Dat kostte aanvankelijk moeite. Ik was gewend dat alles voor mij werd geregeld. In die tijd vond ik het normaal om de ene week in Cuba te spelen en vervolgens in Australië. Gelukkig had ik inmiddels een groot netwerk opgebouwd en met mijn creativiteit zat het goed. Dat stelde mij in staat om zelf theatertours te organiseren.”


Legendes

Naast Louis Armstrong zijn er natuurlijk veel artiesten die Michael hebben beïnvloed. Namen als Duke Ellington, Count Basie, Charly Parker, Chet Baker en Dizzy Gillespie passeren de revue. Zelf mocht Michael het podium delen met onder meer Lester Bowie en Branford Marsalis. Jammen op de legendarische North Sea Jazz afterparty’s in het Bel Air Hotel deed hij met George Benson, Marcus Miller en Roy Hargrove. “Dan kreeg je op je donder van Benson en wist je gelijk waar je stond, haha! Ik speelde ook met saxofonist Sonny Fortune. Hij vertelde over de vele gesprekken die hij voerde aan het sterfbed van John Coltrane. Die overlevering vind ik zo mooi aan de jazz.”


Jazz toegankelijk maken

Uit de onuitputtelijke ervaringen van Michael is zes jaar geleden een concertserie in Muzee Scheveningen ontstaan. Een serie waarin steeds een ander onderwerp uit de rijke jazzhistorie aan bod komt. “Ik probeer tijdens de concerten zo te formuleren dat het toegankelijk is en bij een brede doelgroep past. Om de jazz hangt vaak een sfeer van exclusiviteit heen. Veel muzikanten zijn hier debet aan, door het als zodanig te uiten. In veel andere landen behoort het juist tot de eigen cultuur. Ik geef daarom graag uitleg aan mensen over dit genre; dat waarderen zij. Anekdotes en het tonen van filmpjes zijn onderdeel van mijn programma. Zo kun je het tijdsbeeld nog extra duiden.”


Jong talent

Sarah van Soldt is de drijvende kracht van Muzee op het gebied van cultuurprogrammering. Talentontwikkeling heeft daarbij een belangrijke plek. Sarah: “Michael bracht ons in contact met Lorenzo Mastrogregori, een inspirerende jonge muzikant die je tijdens zijn voorstellingen meeneemt op een ontdekkingsreis langs nieuwe acts rondom de jazz. Voorts werken we samen met het Koninklijk Conservatorium, waarbij elke maand een ander thema centraal staat. Ook jonge singer-songwriters nemen het podium, zoals de Scheveningse Teddy Macrander. Daarnaast creëren wij samen met het nieuwe jongerenplatform 'Ik Spreek' op 30 april tijdens de Haagse Vrijheidsweken een ‘Spoken Word’ programma.”


Meer informatie over de optredens van Michael Varekamp in Muzee en de talentconcerten ‘Muzee verborgen parels' is te vinden op de website van het museum:

www.muzeescheveningen.nl/activiteiten.



Tekst: Alexander Serban

Afbeelding