Afbeelding
Foto: Google Maps

Dick’s Snackcar krijgt de ruimte van gemeente

Algemeen

Op vrijdag 10 februari diende de rechtszaak van het Wijkoverleg Statenkwartier tegen de gemeente Den Haag over de verplaatsing van Dick’s Snackcar. De snackkiosk die al meer dan 60 jaar gevestigd is op het Frederik Hendrikplein.

Toen het plein werd heringericht zou Dick’s Snackcar aanvankelijk een nieuwe plek aan de overkant van zijn huidige locatie krijgen. Maar de gemeente besloot af te wijken van dit plan en gaf aan de kiosk te willen verplaatsen naar de ingang van het park, precies op de plek van een rijtje gloednieuw geplaatste banken. Bewoners waren fel tegen dit plan, het Wijkoverleg startte een petitie en ook Bescherming Architectuur Statenkwartier (BAS) liet zich niet onbetuigd in de kwestie. Toch wilde de gemeente niet afwijken van de verplaatsing, ondanks een volgens bewoners prima oplossing: laat de kiosk staan op de huidige locatie, maar verschuif deze enkele meters naar achteren.

Uiteindelijk boog afgelopen week de bestuursrechter zich over de zaak. Al snel bleek dat de gemeente nu wel wilde kijken naar de mogelijkheid die bewoners hebben geboden. De lopende vergunningsprocedure, die voor verplaatsing op de plek van de bankenrij, is aangehouden. Nu kan door ondernemer André Kragt van Dick’s Snackcar een nieuwe vergunningsprocedure gestart worden voor de huidige standplaats van de kiosk, maar enkele meters naar achteren. “Dit moet binnen zestien weken tot een nieuwe vergunning op de huidige standplaats van de snackcar leiden”, aldus het wijkoverleg. De rechter heeft de zaak aangehouden in afwachting van deze procedure. “Komt dit niet tot stand, dan zal de rechter alsnog de huidige aanvraag inhoudelijk gaan beoordelen en een uitspraak doen.”