Afbeelding
Foto: PR

Scheveningse sportinitiatieven winnen innovatieprijs

Algemeen

Donderdag 9 februari mochten twee Scheveningse sportinitiatieven de prijs voor de Sportinnovator Challenge ‘Bewegen en sport in buitenwater’ in ontvangst nemen. Diederik Veerman, grondlegger van ‘seahiking’, en Dolf van Muijen namens Skiffa Surfclub ontvingen de prijs uit handen van voormalig topatleet Gregory Sedoc.

De innovatiechallenge is opgezet door Sportinnovator. ‘Hoe krijgen we meer mensen in buitenwater in beweging?’ luidde de uitdaging. Uit de 27 inzendingen kwamen de twee Scheveningse zee-initiatieven als winnaars uit de bus. De derde winnaar is Stuitergras.

Bij seahiking beweeg je door de branding, veelal parallel aan de kust. Uitgerust met een peddel loop je over de zeebodem en word je uitgedaagd door de dynamische Noordzee. Deelnemers gaan de interactie aan met het water. “Seahiking is eigenlijk freerunning in zee”, aldus Veerman. “Het is uitdagend, speels en creatiever bewegen dankzij het water. De zeebodem, stroming en vooral inkomende golven zorgen ervoor dat je kan lopen, springen, draaien, duiken en bodysurfen. Seahikers maken bewegingen die ze op het droge nooit kunnen doen. En dat zonder risico op blessures.”

Het surfclubconcept van Skiffa Surfclub leert kinderen en jongeren via een talentontwikkeling- en coachingmethodiek hun eigen krachten en grenzen te herkennen en in te zetten. Dat gebeurt allemaal in de verrijkende en dynamische omgeving van het buitenwater. Eén van de onderdelen van het concept is dat de jongeren een intensief traject van drie tot zes maanden doorlopen. Daarin leren ze over waterveiligheid en lifeguarding én ze leren golfsurfen, SUPpen en andere gerelateerde surfsporten beoefenen. Daarnaast zetten ze ook via challenges hun talenten vrijwillig in voor hulpdiensten in en rond het buitenwater.