Afbeelding
Foto: Pixabay

Halsbandparkiet 'verslaat' huismus in vogeltuintelling

De koolmees, kauw en houtduif bezetten de Top-3 van de Haagse Tuinvogeltelling. De huismus sluit de Top-10 af. In Den Haag hebben ruim 1900 mensen meegedaan. Ze telden in totaal 23.678 tuinvogels.

Opvallend is dat de halsbandparkiet, een groene exoot, hoger genoteerd staat dan bijvoorbeeld de roodborst of de huismus. De huismus doet het bij ons juist slechter dan in de rest van Nederland. Stadsecoloog Martin van den Hoorn kijkt niet op van deze uitslag. Het is een trend die we al een aantal jaren zien. “Inmiddels horen de halsbandparkieten er gewoon bij. Het is zoals het is”, zegt hij over de groeiende populatie. Hij schat in dat het om enkele tienduizenden halsbandparkieten gaat.

“De huismus staat landelijk op nummer één, in Den Haag op tien. Sinds de jaren ‘80 is het aantal huismussen in ons land gehalveerd, vooral uit de binnensteden zijn ze verdwenen. In de dorpen doen ze het gelukkig nog wel goed”, zegt Marieke Dijksman van Vogelbescherming Nederland.

Volgens Martin is het ‘jammer dat zo’n kenmerkende huis-, tuin- en keukenvogel verdwijnt’. “Maar het is inherent aan de verdichting van steden. Er komt meer hoogbouw zonder dakpannen waar ze onder kunnen kruipen of daken met vogelschroot. Daarbij: daken zijn zo goed geïsoleerd dat het voor de mussen te heet wordt onder de dakpannen”, zegt hij.

De mus houdt van rommelige tuinen waar hij een zandbadje kan nemen, uit een kippenhok wat voer kan jatten of zich in een struik kan verstoppen. "Er is steeds minder ruimte voor groene tuinen met een haag eromheen en rommelhoekjes met onkruidzaden. Wij helpen de musjes door het plaatsen van nestkasten te stimuleren”, zegt Martin.