Afbeelding
Foto: Dick Teske

Aan de slag met beheer in de Scheveningse Bosjes

Afgelopen week is de gemeente gestart met het bosbeheer in de Scheveningse Bosjes. De werkzaamheden zijn gestart in het Belvédèrebos. Ook wordt er gewerkt rond de Zandvlakte en het bos grenzend aan Madurodam. Met goed beheer wordt het bos gezonder en mooier en komt er meer variatie in planten, bomen, vogels en insecten.

“Een van de eerste acties die we gaan uitvoeren is het ‘dunnen’ van het bos”, vertelt Michel Romeijn, beleidsmedewerker grote groengebieden bij de gemeente. “Er staan prachtige eiken en andere mooie oude bomen in het bos die moeten concurreren met andere bomen die eromheen staan, in de Scheveningse Bosjes is dat vooral de esdoorn. Door die bomen weg te halen, geven we oude grote bomen weer ruimte en licht om gezond te blijven.” De bomen die we weghalen, worden gemarkeerd met een roze stip.


“Oude bomen krijgen de ruimte om te groeien en een bijkomend voordeel is dat er ook meer licht op de bodem komt”, aldus Michel. In de Scheveningse Bosjes staan heel veel jonge esdoorns. Door een deel daarvan weg te halen, ontstaat er meer ruimte voor andere struiken en bomen. Op de plekken waar we jonge esdoorns weghalen, worden in het najaar weer nieuwe bomen (zoals de haagbeuk, eik en linde) en struiken (bijvoorbeeld de kardinaalsmuts, meidoorn, hulst en sleedoorn) geplant. Zo krijg je meer variatie in het bos. En de struiken zijn ook goede schuilplekken voor kleine diertjes en hun vruchten of bloemen trekken weer insecten aan.


De meeste bomen die worden weggehaald, blijven liggen in het bos. Hiermee worden de zogenaamde ‘olifantenpaadjes’ afgesloten, soms in combinatie met ‘takkenrillen’. Dat zijn een soort hekjes, gemaakt van takken. De olifantenpaadjes zijn paden die in de loop der jaren in het bos zijn ontstaan naast de ‘officiële’ paden. Hoe meer paden, hoe slechter het is voor de natuur. Vogels en andere kleine diertjes hebben rust nodig. En ook de bloemen en planten die groeien in het bos, moeten de ruimte krijgen om te groeien. Daarom worden de olifantenpaadjes afgesloten.


Tot slot wordt ook nog wat bamboe weggehaald op het talud tussen de Duinweg en de Waterpartij. Bamboe hoort niet thuis in een Nederlands bos. De bamboe wordt uitgegraven en de grond wordt weer aangevuld. In het najaar komt ook hier weer nieuwe beplanting.


Niet het complete gebied dat deel uitmaakt van De Scheveningse Bosjes wordt in één keer aangepakt. Het beheerplan voor de Scheveningse Bosjes wordt in vijf jaar uitgevoerd. Vorig jaar is de gemeente begonnen met de uitvoering van het beheerplan en dit jaar is fase twee aan de beurt.


Meehelpen?

Er is een groep vrijwilligers actief in de Scheveningse Bosjes die zich hebben verenigd in een beheergroep. Deze groep doet van alles in het bos; de ene keer ruimen ze het bos op of bouwen ze takkenrillen en de andere keer planten ze nieuwe struiken en boompjes. Ze gaan op 11 februari en 11 maart weer aan de slag. Voor meer informatie en aanmelden, stuur een e-mail naar: christien@stemfoort.nl.


Kijk voor meer informatie over het groen(werk) in onze regio op de website:
www.hethaagsegroen.nl.

Afbeelding