Afbeelding
Foto: Nico Mos

"Afwachten zit niet in ons spel en is niet onze kracht"

Voor Jerry Plat (30), aanvoerder van het eerste team bij SVC’08, is dit het laatste seizoen als voetballer. En wat zou er mooier zijn dan afscheid nemen met een titel of promotie? Jerry kijkt uit naar het uitduel aankomende zaterdag bij Vitesse Delft. In de thuiswedstrijd tegen de club afgelopen seizoen was SVC’08 de sterkste en Jerry hoopt dat kunstje dan ook in de uitwedstrijd te kunnen herhalen.

Jerry Plat speelt al nagenoeg heel zijn voetballende leven bij SVC’08. Hij is bij JAC begonnen en later, door de samenvoeging van JAC en SV’35, verder gegaan bij SVC’08. Alleen in de jeugd speelde hij bij Ajax. “Ik heb daar een mooie tijd gehad. Ik begon er met spelen in de E1 en ik ben er tot en met de D-jeugd gebleven, daarna ben ik naar de Alphense Boys gegaan.” Daar speelde Jerry vier jaar, alvorens hij overstapte naar SVC’08. Tussendoor speelde hij nog één jaartje bij Nootdorp, maar keerde toch weer terug naar de Scheveningse club.

Maar na al die jaren geeft hij aan er nu toch echt mee te gaan stoppen. “Dit wordt echt mijn laatste jaartje. Ik stop deels door een slepende enkelblessure, al gaat het daar dit jaar wel aardig mee. Even afkloppen, maar zoals het nu gaat qua blessures, mag ik niet klagen. Ik twijfelde vorig seizoen al over stoppen, maar toen heb ik geloof ik zes wedstrijden gespeeld. Ik dacht toen, zo wil ik niet stoppen." De nieuwe hoofdtrainer van SVC'08, Michael Ros, heeft nog wel gevraagd of hij door wil gaan, maar Jerry houdt vol, ook al is hij de aanvoerder van het team. "Het aanvoerderschap geeft weliswaar verplichtingen, maar ik doe de dingen er omheen samen met Jordy de Bruin en Fabian Toet. In het veld draag je dan die aanvoerdersband, maar die dragen Jordy en Fabian ook af en toe", legt hij uit.


Vitesse Delft

Jerry merkt aardig wat veranderingen op ten opzichte van de situatie waarin zijn team vorig seizoen tegenover Vitesse Delft kwam te staan. “Het verschil met vorig seizoen is erg groot. Toen moesten we ons veilig spelen om niet te degraderen en momenteel doen we mee voor de titel”, licht hij toe. "Fabian Toet is natuurlijk teruggekomen vanuit het vierde elftal van Scheveningen. Hij is als een broer voor me. We voelen elkaar aan in het veld en hij heeft scorend vermogen. Dat is de grote winst tegenover vorig seizoen." Verder zijn er wat spelers bijgekomen die ook bijdragen aan die verandering. "Iedereen die er bij is gekomen dit seizoen, waaronder drie spelers van Vitesse Delft, passen gewoon goed in de groep en we hebben daardoor een kwaliteitsimpuls gekregen. Ook is dit een echte vriendengroep, die niet beroerd is vuile meters voor elkaar te maken op het veld."

Het team is dit seizoen zowel in de breedte gegroeid als in kwaliteit vooruitgegaan, ziet Jerry. "Vorig seizoen hadden we echt wel een goeie groep, maar waren we in de breedte niet sterk genoeg en dan wordt het best lastig om blessures en schorsingen op te vangen. Qua fitheid kan het op dit moment echt wel wat beter, maar gelukkig zijn er geen zware blessures gevallen. En als je ziet hoe wij bijvoorbeeld tegen Westlandia en Vitesse Delft gewonnen hebben, ligt onze kracht onder meer in de onderlinge saamhorigheid."


Vooruitblik

De wedstrijd die het team op de thuisbasis tegen Vitesse Delft speelde, staat hem nog goed voor de geest. SVC'08 versloeg de Delftenaren toen op Scheveningse bodem. "We weten van onszelf dat als we niet alles geven, we ook kunnen verliezen van de onderste in de competitie. We gaan er dus sowieso op knallen, want afwachten zit niet in ons spel en is niet onze kracht", vertelt Jerry. "We willen bepalend zijn, al zal dat in zo'n wedstrijd als deze lastig zijn. We willen qua duels zeker onze stempel drukken. En al hebben we de afgelopen tijd meer moeite met scoren, we creëerden toch wel een hoop kansen.” 

Ten tijde van het interview stonden zowel Vitesse Delft, als FC Skilzz, maar één punt achter SVC'08 op de ranglijst. Dus zelfs als ze winnen, is het kampioenschap nog niet zeker. "Het zou echter wel lekker zijn, dat we één van onze naaste concurrenten een tikkie kunnen geven”, aldus de positief gestemde aanvoerder van SVC'08.


Tekst: Nico Mos