Ter illustratie
Ter illustratie Foto: PR

Staking Haags Veegbedrijf op 13,14 en 15 februari

Op 1 februari is tijdens een druk bezochte actiebijeenkomsten met honderden medewerkers van de Haagse Straatorganisatie besloten om het werk 13, 14 en 15 februari neer te leggen. Straten worden dan niet meer schoon gehouden en ook het onderhoud aan de straten ligt stil. Andere onderdelen van de gemeente hebben aangegeven ook in actie te willen komen. Aanleiding zijn de spaak gelopen cao-onderhandelingen.

FNV Overheid cao-onderhandelaar Marieke Manschot: "De actiebereidheid is groot. Iedereen voelt de hoge inflatie en de hoge werkdruk. Onze cao-eisen zijn duidelijk. Wij eisen onder meer 12% loonsverhoging voor 2023 en ook Automatische Prijscompensatie (APC). De VNG biedt in het laatste loonbod van 14 december slechts een schamele 5% per 1 februari 2023 (en 3% per 1 april 2024). De inflatie is nog steeds extreem hoog en de krapte op de arbeidsmarkt, met daarbij ook de werkdruk, nog steeds zeer groot. Uit het laatste loonbod van de VNG blijkt volstrekt onvoldoende waardering. Evenmin hebben de werkgevers toenadering gezocht op andere belangrijke onderwerpen zoals vitaliteit."

Ook op andere plekken werd de afgelopen week het werk neergelegd, waaronder in Utrecht een hele week werd gestaakt. In totaal werken er ruim 187.000 ambtenaren in de sector Gemeenten/Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties (SGO).