Energietoeslag bereikt 99% van gerechtigden

Vanwege de extreem hoge kosten voor energie is vanuit de rijksoverheid de energietoeslag in het leven geroepen. In Den Haag zijn circa 99% van de gerechtigden bereikt; zo'n 50.000 huishoudens.

"Ik ben trots op een dergelijk hoog bereik. Tegelijkertijd is dit bereik ook een signaal dat de financiƫle nood bij veel mensen erg hoog is geweest afgelopen jaar," zegt wethouder Mariƫlle Vavier van Armoedebestrijding.

Voor 2023 is een energietoeslag van 1.300 euro beschikbaar. Rechthebbenden hebben in december 2022 alvast een vooruitbetaling ontvangen van 500 euro. De resterende 800 euro wordt naar verwachting in juli van dit jaar overgemaakt. Dit kan niet eerder omdat de wetgeving voor de Energietoeslag 2023 nog moet worden vastgesteld.

De energietoeslag is een van de middelen die de gemeente inzet om mensen met lage inkomens te helpen. De gemeente kent echter veel meer voorzieningen ter ondersteuning. Deze Ooievaarsregelingen omvatten een aanbod voor iedereen met een laag inkomen. Ook zijn er regelingen specifiek voor mensen met kinderen, langdurig zieken, mensen met een beperking en ouderen.

Er is ook een checklist beschikbaar om te zien waar iemand recht op heeft op de website: denhaag.nl/ooievaarsregelingen.