Vergroening Zwolsestraat

Nu er hard gewerkt wordt aan het vervangen van de riolering in de Zwolsestraat, en de straat daarvoor open moet, heeft het college van B en W. onderzocht of hier kansen liggen om meteen extra groen te realiseren.

De belangrijkste kans voor extra groen bleek na onderzoek te liggen aan de zuidzijde van de straat. Hier zijn 56 parkeerplaatsen aanwezig, het riool ligt er precies onder. Voor deze plek zijn drie herinrichtingsvoorstellen gemaakt: optimaal vergroenen (ten koste van 37 parkeerplekken), beperkt vergroenen (ten koste van 23 parkeerplekken), of niet vergroenen (bestaande situatie met 56 parkeerplekken). De gemeente is over de plannen het gesprek aangegaan met verschillende belangenorganisaties en heeft een enquête uitgezet onder bewoners in de directe omgeving. Van de mensen die hun stem uitbrachten, bleek 84% voor gedeeltelijk of volledig vergroenen. Een gedeeltelijke vergroening doet het meeste recht aan de uitslag van de enquête, aldus het college.

Voor de plannen is ook de huidige parkeerdruk onderzocht. Hiervoor is uitgegaan van recente parkeeronderzoeken in augustus en september 2022. Momenteel komt de parkeerdruk uit op 75%, met het wegvallen van de 23 parkeerplekken voor de vergroening komt de druk uit op circa 76%. Hierdoor vermindert weliswaar de capaciteit in dit deel van Scheveningen, maar zoals ook blijkt uit de parkeerdrukmeting tijdens de nacht, blijft er voor de bewoners voldoende parkeercapaciteit beschikbaar.

Het college heeft de realisatie van het extra groen inmiddels opgenomen in het project vervangen riolering Zwolsestraat.