Afbeelding
Foto: Dick Teske

Wandelschoenen aan en eropuit!

Na een flinke periode met veel regen en een snijdende wind lijken de weergoden in een wat rustiger vaarwater te zijn gekomen. Koud droog weer met zelfs af en toe een heerlijk winterzonnetje zorgde ervoor dat het strand, de duinen en de Scheveningse parken en bossen veelvuldig werden opgezocht door wandelaars.

Frisse lucht, een stevige pas en rode koontjes. Het was heerlijk wandelweer de afgelopen dagen en dat was te merken aan het strand en in de duinen. Sinds corona is er weer meer waardering voor deze simpele vorm van vermaak in de buitenlucht waarbij je niet ver van huis hoeft te gaan. Daarbij pakken mensen wandelen vaak op als goed voornemen om op een makkelijke manier hun conditie te bevorderen. Met slechts drie weken achter de rug in dit het nieuwe jaar, zijn die mensen nog lekker fanatiek aan de wandel.


Hoewel het strand en de zee geen dag hetzelfde zijn, zou het zo maar kunnen zijn dat je eens wat anders wil dan weer hetzelfde rondje langs het Scheveningse strand. Gelukkig zijn er tal van interessante activiteiten in de omgeving om bij aan te sluiten en je wandeling een extra dimensie te geven.


* Ga bijvoorbeeld op pad met de schaapherder van Meijendel. De schaapherder loopt regelmatig met de kudde schapen door de duinen. En nu kan jij mee. De schaapherder vertelt je alles over dit prachtige beroep en waarom het zo belangrijk is dat de schapen in onze duinen grazen. Dit kan op vrijdag 3 februari, aanvang 10.00 uur, en op woensdag 15 februari, aanvang 14.00 uur. De wandeling duurt anderhalf à twee uur en start bij De Tapuit, het bezoekerscentrum van Dunea, in Meijendel.


* De Zandmotor is een geliefde plek voor wandelaars. Ben je de drukte en bebouwing van Scheveningen even zat? Dan kun je hier door leeg landschap lekker dwalen. De Zandmotor is een kunstmatig schiereilandje voor de kust bij Ter Heijde. Bij laagwater valt de baai grotendeels droog en trekt veel kust- en wadvogels. Naast schol-

eksters, lepelaars en aalscholvers laten ook slechtvalk en sperwer zich wel eens zien. Ook zeehondjes kun je er regelmatig spotten. De wandeling kun je zo lang of zo kort maken als je zelf wilt, de route staat op de borden bij de strandopgangen.


* Maak je eigen geocaching-route. Geocaching, de wereldwijde schattenzoektocht waar digitaal en het echte leven elkaar tegenkomen, wint steeds meer terrein in Nederland. Met geocaching ga je een ‘schat’ zoeken op basis van GPS coördinaten. Wat de schat precies is én of je ‘m makkelijk zal vinden, weet je van te voren niet, dat is het leuke van deze buitensport. Via diverse websites kan je achter de GPS coördinaten van geocaches in de buurt komen. Maak zelf een leuke route waarbij je langs een aantal van deze schatten komt.


* Ontdek het Westduinpark met een IVN-gids. Op zondag 29 januari kun je een mooie winterwandeling maken in het duingebied van het Westduinpark onder begeleiding van een gids van IVN Natuur Educatie. Krijg zicht op de rol van de wind in dit stukje natuur. Er wordt verzameld om 10.00 uur aan het eind van De Savornin Lohmanlaan, hoek Laan van Poot. Op zaterdag 4 februari is er een excursie langs de zeereep van Scheveningen-Haven. Hier wordt het getijdegebied bij laag water bezocht om te bekijken wat er bij hoog water onder water leeft. Er wordt om 10.00 uur verzameld bij het parkeerterrein aan het einde van de Houtrustweg, vlakbij het Zuidelijk Havenhoofd. IVN- wandelingen duren anderhalf tot twee uur, zijn geheel gratis en toegankelijk voor iedereen. Aanmelden is niet nodig. De wandeling gaat altijd door. Kijk voor meer informatie op de website: www.ivndenhaag.nl.


* Combineer strand en stad met het Rondje Ockenburgh, een wandelroute van het Zuid-Hollands Landschap. Rond Villa Ockenburgh zijn vele eeuwen aan tuingeschiedenis zichtbaar in de vorm van wandelbossen, grazige weides en slingerende waterpartijen. Maar je ontdekt ook een stads- en zorgboerderij en het strand van Kijkduin met een rij zeer hoge puinduinen. De complete route en andere mooie wandel- en fietsroutes in de regio zijn te vinden op: www.zuidhollandslandschap.nl.


Tot slot nog een waarschuwing van de duin- en boswachters in onze regio wanneer je op pad gaat in duingebieden en parken: “Blijf op de wandelpaden. Dit zijn de verharde paden, schelpenpaden en zandpaden aangegeven met palen met een groene kop. Die paden zijn er niet voor niets. Op onze natuur moeten we zuinig zijn.”



van onze redactie

Afbeelding