Afbeelding
Foto: PR

Urker Mans Formatie herdenkt 70 jaar Watersnoodramp

De nacht van 31 januari op 1 februari 1953 staat nog altijd in het collectieve geheugen gegrift als de noodlottige nacht waarin de grootste natuurramp in Nederland uit de 20ste eeuw zich voltrok. Een combinatie van een zware storm en het ongunstig samenvallen van vloed en springtij zorgden ervoor dat het water tot ongekende hoogten rees en een groot deel van het land onderliep, met als gevolg een ware catastrofe. Op 1 februari is het 70 jaar geleden dat de ramp zich voltrok. Ter gelegenheid van deze herdenking geeft de Urker Mans Formatie, onder leiding van organist en dirigent Martin Mans, op 4 februari een bijzonder concert in de Oude Kerk, aan de Keizerstraat 8.

De Urker Mans Formatie is opgericht in 2012 door de bekende Urker Zangers Arie van Urk en Pieter Baarssen. Zij kenden Martin Mans al van samenwerking bij andere koren, waar hij als organist aan verbonden was. De klik was er altijd al, zowel muzikaal als persoonlijk, en zo kwam het dat Martin het koor onder zijn hoede nam.

Het ensemble bestaat uit veertien semi-professionele zangers: eerste tenoren, tweede tenoren, baritons en bassen, gebonden door hun liefde voor muziek en onderlinge vriendschap. Bij de Urker Mans Formatie zitten diverse zangers die te maken hebben met de visserij en dus met de zee. Sommige van hen, hebben ook vrienden en familieleden verloren aan het water. De kracht en de grillen van de zee zijn bij de zangers van de Urker Mans Formatie daarom van heel dichtbij bekend. Ze zingen er dan ook graag over. Liederen die, ondanks de gevaren op zee en de stormen, getuigen van hun geloof.


Dirigent

Martin Mans zelf is geen onbekende meer op Scheveningen. Velen hebben al eens kennisgenomen van zijn traditionele Paasconcert en zijn orgelconcerten in de Oude Kerk.

Inmiddels zit hij al vele jaren in het vak. Al op zijn vierde leerde hij zijn eerste psalm spelen op het traporgel dat bij zijn opa stond. “Daar speelde hij altijd op, als ik bij hem was. Uiteindelijk was dat het begin van mijn organistenloopbaan”, vertelt Martin. Op 11-jarige leeftijd werd hij organist in zijn geboorteplaats op Goeree-Overflakkee. “Later volgden meerdere benoemingen in het land en vanaf mijn 23e jaar ben ik concertorganist en vlieg ik de hele wereld over.”

Ook zijn dirigentschap begon al op jonge leeftijd. “Dirigent ben ik vanaf mijn twintigste. Ik ben begonnen als dirigent van kinder- en jeugdkoren en later ben ik me meer specifiek gaan richten op het terrein van de mannenstem: mannenkoren en mannenensembles.” Juist de combinatie van het orgelspel en dirigeren spreekt hem aan. “Als organist zit je ‘hoog en droog’ achter de klavieren van zo’n enorm orgel en ben je als solist bezig. Als dirigent werk je met mensen en kom je samen tot een muzikaal hoogtepunt. Die afwisseling vind ik geweldig”, licht Martin toe.


Repertoire

De rode draad in het herdenkingsconcert in de Oude Kerk is de storm op zee. Het repertoire bestaat uit liederen die daarover gaan en waaruit ook vertrouwen en hoop spreekt. Naast zang van het ensemble en solisten uit het ensemble, is er ook samenzang en zijn er instrumentale intermezzo’s op piano en orgel. “Een concert van de Urker Mans Formatie tilt je uit boven de dagelijkse beslommeringen van het leven”, voegt Martin daaraan toe. “Daarbij wordt het concert gratis aangeboden aan de Scheveningse gemeenschap en is een avond Urker Mans Formatie een avond genieten.”


Inloop voor het concert op 4 februari is vanaf 19.00 uur. Het concert begint om 19.30 uur en is rond 22.00 uur afgelopen. Er is tussendoor een pauze met thee en koffie. De avond is gratis toegankelijk, aan het eind zal een collecte gehouden worden ter ondersteuning van de onkosten.


Tekst: Sophia van Tol