Afbeelding
Foto: F. Rodríguez

Heek, de mooie meid van de diepzee

Elke maand zet het Visbureau, ter verbeteren van de kennis over, en de waardering voor vis en visproducten uit het Nederlands visaanbod, een andere vissoort in het zonnetje. Dit jaar zal De Scheveninger deze vissen ook elke maand een plekje geven. In januari is dat de Heek, ofwel ´mooie meid´.

De Heek is een diepzeevis die voorkomt langs de hele Europese Noordzeekust tot aan Noord-Afrika. De slanke zilverkleurige vis met wijde bek komt gemiddeld op een lengte van 45 centimeter uit. Zijn kop is relatief groot in verhouding met de rest van zijn lichaam, en de onderkant van zijn bek steekt behoorlijk naar voren. Omdat hij hierdoor niet moeders mooiste te noemen is, wordt de Heek in de vissersmond ook wel grappend ‘mooie meid’ genoemd.

Omdat de vis van diep water houdt, is de Europese Heek langs de Scheveningse kust altijd vrij zeldzaam geweest in de vangst, de Noordzee is niet diep genoeg. De vissen houden van veel dieper water en moeten daar dus ook met veel kabel worden gevangen, op dieptes tot wel duizend meter. Voor de Nederlandse beroepsvisserij is de vis dan ook niet van groot belang, maar in andere delen van de wereld is dat wel anders. In Zuid-Europa wordt de vis veel gegeten, vooral in Spanje is hij onder de naam ‘Merluza' populair. 

Heek is vrijwel het hele jaar door te krijgen, behalve in de kuitperiode in mei en juni. Het is een smaakvolle vis met een vrij losse structuur. De filet is wit/crèmekleurig en veelzijdig. Kijk voor lekkere recepten met heek op de website: www.visrecepten.nl.