Wat is hét emancipatie initiatief van 2023?

Vrouwenquotum, werk- en zorgverdeling, loonkloof, er is nog veel te doen op emancipatiegebied. Maar er is ook al veel geslaagd. Zeker op stadsniveau zijn er initiatieven die een emancipatieprijs verdienen. Nog tot en met 16 januari kunnen personen, bedrijven, projecten of organisaties weer genomineerd worden voor de Kartiniprijs.

De Haagse Kartiniprijs  is een algemene emancipatieprijs die ieder jaar wordt toegekend aan een inspirerend, succesvol en/of vernieuwend initiatief. Voorwaarde is dat het de emancipatie van vrouwen in Den Haag bevordert. De gemeentelijke vrouwenemancipatieprijs werd in 2007 ingesteld. De prijs is vernoemd naar de Javaanse Raden Adjeng Kartini (1879-1904), die zich van jongs af aan verzette tegen de traditionele normen en waarden ten opzichte van meisjes die zij als onderdrukkend ervaart.


Niet alleen personen maar ook bedrijven, organisaties, projecten en initiatieven kunnen worden voorgedragen. Of zichzelf voordragen. Het mag een recente activiteit zijn, maar ook iets dat al langer loopt.

De jury selecteert uit alle inzendingen de drie beste voordrachten. Tijdens de Haagse viering van Internationale vrouwendag in maart 2023 komen deze drie in de schijnwerpers te staan en maakt wethouder Mariƫlle Vavier (Emancipatie) de winnaar bekend. De prijs bestaat uit een aandenken en een geldbedrag van 2.500 euro.


De sluitingsdatum voor het insturen van voordrachten is 16 januari aanstaande. De voorwaarden staan op de website: www.kartini.nl.