Afbeelding
Foto: Dick Teske

Parkeren op Scheveningen: duur en onbegrijpelijk

Met de start van het nieuwe jaar zijn op Scheveningen ook de nieuwe parkeertarieven ingegaan. Zowel bewoners als bezoekers zien een flinke verhoging van de tarieven, met als uitschieter het tarief van 6,50 euro per uur voor het op straat parkeren. Hoewel de gemeente blijft communiceren dat deze tarieven de bezoekers moet weren uit de straat en naar de parkeergarages moet verwijzen, valt dit nog maar te bezien.

Op de Jacob Pronkstraat worden de nieuwe tarieven door een behulpzame Scheveninger uitgelegd aan een viertal toeristen. “Dus now you don’t have to pay, but from one a clock it’s 6,50 euro an hour. You can better go to the harbour and park there, it’s free untill six this evening”, verduidelijkt de man. De vier knikken driftig en nemen de raad van de man ter harte. Ze stappen in de auto en vertrekken richting de Dr. Lelykade. “Buiten het strandseizoen is het sporadisch, maar in de zomer zit ik veel buiten voor de deur en ben je continue maar aan het uitleggen hoe het zit met dat parkeren. Op één of andere manier is het heel onduidelijk voor toeristen, waar ze moeten betalen, hoeveel en hoe lang ze ergens mogen staan”, verzucht de man.

Dat het betaald parkeren op Scheveningen voor veel bezoekers van buiten Nederland een raadsel schijnt te zijn, blijkt ook uit de cijfers van de gemeente Den Haag, die onlangs bekend werden gemaakt in de evaluatie van het Actieplan 2022. “Uit de beschikbare gegevens is op te maken dat de wielklem in ruim de helft van de gevallen is aangelegd bij voertuigen met een buitenlands kenteken”, valt te lezen in de evaluatie.

Afgelopen seizoen is de wielklemregeling aangepast. Hierdoor is het mogelijk om bij niet betalen van parkeergeld direct een wielklem aan te leggen. Ook is er een nauwe samenwerking tussen handhaving en het wielklembedrijf, zodat er direct kan worden opgetreden als bezoekers geen of onvoldoende parkeergeld hebben betaald.


Verderop in Scheveningen is de wijziging van de parkeertarieven het gesprek van de dag. “Hier is de Stevinstraat de scheidingslijn, dus daar in de Renbaanstraat betaal je 6,50 per uur en aan de overkant in de Seinpoststraat 2,50 per uur. Mag jij eens raden waar iedereen gaat staan?”, aldus bewoner Rob.

Het Renbaankwartier kwam er in het afgelopen zomerregime sowieso bekaaid af. Op 1 juni 2022 werd het vergunningsgebied 43 opgesplitst en kregen de wijken direct grenzend aan het strand de benaming 43S. Zo konden bewoners uit bijvoorbeeld de Anker- en Zeilstraat hun auto plots niet meer parkeren in de Wassenaarsestraat én bewoners uit het Renbaankwartier niet meer in de wijk bij de Pellenaerstraat en Harteveltstraat. “Bewoners in de grensstraten van het vergunningsgebied konden hun auto in sommige gevallen niet in de directe nabijheid van hun woning parkeren, terwijl daar wel vrije parkeerplaatsen waren”, zo tekent de gemeente op in de evaluatie van het actieplan. Gezien de problemen die hier ontstonden, heeft de gemeente besloten om de gebieden sinds 1 oktober jongstleden weer samen te voegen en het vergunningsgebied 43S te laten vervallen.


Ondernemers uit het kuststrookgebied zijn benieuwd of de verhoging het straatparkeren van bezoekers tegengaat. “Als de gemeente zegt dat ze dit doen om het straatparkeren tegen te gaan en mensen naar een parking te krijgen, dan moeten ze natuurlijk niet ook de tarieven in de parkings verhogen”, zegt Martin Wörsdörfer, voorzitter van de Vereniging van Strandexploitanten Scheveningen. “Als je alles duurder maakt omdat je wil dat mensen op een andere manier naar Scheveningen komen, moet je als gemeente wel zorgen dat je je ‘shit’ op orde hebt. Zorg voor betere verbindingen met het openbaar vervoer en laat die Strandexpress vaker rijden.”

Ook hoopt Wörsdörfer dat de gemeente nu eindelijk gaat inzetten op een goed werkend parkeerverwijssysteem met alle beschikbare parkeerplekken op Scheveningen. “Toen ik nog in de raad zat, waren we daar al over bezig. Eigenlijk moet je bij het Malieveld al op een bord kunnen zien waar nog wel parkeerplek is en waar je met de auto niet eens moet gaan proberen. Zorg dat je als gemeente alle neuzen van de verschillende parkings dezelfde kant op hebt staan en dat dit geregeld wordt.”

De mening van ondernemers en bewoners voor de toestroom van bezoekers verschillen niet zoveel van elkaar, meent Wörsdörfer. “Wat dat betreft zitten ondernemers als bewoners daar op één lijn: we zitten beide niet te wachten op mensen die met draaiende motor in hun auto’s zitten te wachten. Wij zien ze liever met een drankje op het terras zitten.”


Tekst: Jill van Calsteren

Afbeelding