Afbeelding
Foto: Arnaud Roelofsz

“Ik kijk uit naar het hoofdtrainerschap bij SVC’08”

Na vijf seizoenen hoofdtrainer te zijn geweest van voetbalvereniging SVC’08, draagt Jeffrey Frijters het stokje over aan Michael Ros. Michael, ooit begonnen als speler bij SVC’08 en de laatste jaren werkzaam als assistent-trainer bij het eerste elftal, vindt dit het juiste moment om in te stappen als hoofdtrainer.

De twee trainers zijn geen onbekenden van elkaar, al vier jaar werkt Michael als assistent-trainer prettig samen met Jeffrey. "Hij heeft mij in die vier jaar, op alle vlakken alle ruimte gegeven om mij te ontwikkelen als trainer. We hebben dagelijks contact en bespreken werkelijk alles. En ik moet zeggen, wij zijn het ook negen van de tien keer met elkaar eens", vertelt Michael, die ernaar uitkijkt om hoofdtrainer te zijn bij SVC'08. "Natuurlijk was er wel eens een verschil van gevoel/mening over een bepaalde invulling van een speler in de opstelling", vervolgt hij. "Mijn mening gaf ik dan ook, maar uiteindelijk maakte Jeffrey de beslissing, en dan stond ik voor de volle 100% achter die keuze."

Dat is iets wat Michael volgend seizoen zelf zal moeten gaan doen als hoofdtrainer. Hij heeft al een speelstijl voor ogen. “In de basis ben ik een trainer die vanuit een 1-4-3-3 systeem wil spelen. Maar je bent als trainer altijd afhankelijk van diverse factoren. Je zal altijd tegen situaties gaan aanlopen, waarin er bijvoorbeeld schorsingen of blessures zijn, waardoor het wellicht verstandiger is om van systeem te wijzigen. Verschillende systemen herkennen is daarom belangrijk. En daarop is te trainen."


Spelersgroep

Ondanks dat ze de eerste seizoenshelft een wedstrijd minder speelden dan de andere clubs, behaalde SVC'08 een gedeelde eerste plaats, samen met Vitesse Delft en SSA FC Skillz Wateringse Veld. "Op dit moment hebben wij een geweldige groep spelers", vertelt Michael dan ook trots. "Het gat met bijvoorbeeld de nummer zeven op de lijst, CWO, is maar drie punten. Dat zegt wel wat over de kracht en kwaliteit van zowel de ploegen en als de sterkte van deze competitie. Dus zomaar even promoveren doe je niet", legt hij uit.

Maar mocht dat aan het einde van het seizoen toch het geval zijn, dan zal je als selectie ook ervaring nodig hebben. "Op dit moment hebben wij wel een mooie mix van jonge talentvolle spelers die vanuit de jeugd van SVC'08 zijn doorgebroken en spelers met ervaring op een hoger niveau. In het tweede weekend van januari gaan we op trainingskamp naar Gran Canaria en dat is altijd een mooi moment om gesprekken te voeren met de huidige groep. Vandaaruit gaan we verder kijken naar het komende seizoen", aldus de nieuwe hoofdtrainer. Dat gebeurt overigens samen met André Zweekhorst en Robert-Jan Waterreus van de Technische Commissie, die beide al jaren rondlopen in de voetballerij en beschikken over een groot netwerk, licht hij toe. Over wie zijn eigen assistent wordt komend seizoen is nog geen besluit gevallen.


De cirkel is rond

Terugblikkend ziet Michael zichzelf als een echte teamspeler. "Ik hechtte altijd heel veel waarde aan hoe wij als team presteerde. Natuurlijk ook wel aan hoe ik het als individu deed, maar ik was altijd van mening dat als het met het team goed gaat, het individueel dan negen van de tien keer ook goed gaat. Verder was ik een speler met mentaliteit, die er alles voor over had, en echt leefde voor het spelletje", vertelt Michael. Ook was Michael altijd bezig met het wegzetten van de organisatie, mede door de positie waar hij speelde, als centrale verdediger. "Dit probeer ik zeker over te brengen op de selectie. Maar dat gebeurt nu ook al. Mentaliteit heb ik hoog in het vaandel staan, ik vind dat echt een kwaliteit. Iets waar je zowel in de voetballerij als in de maatschappij ver mee kan komen."

Michael kijkt met trots terug op zijn spelerscarrière. "Ik heb het voorrecht gehad dat ik, op HFC Haarlem na, het overal ontzettend naar mijn zin heb gehad en mocht spelen onder geweldige trainers. Laat ik voorop stellen dat ik ontzettend blij en trots ben dat een prachtige en geweldige club als SVC'08 mij de kans biedt als hoofdtrainer. Dat ik daar als 4-jarig ventje als voetballer mijn eerste stappen heb gezet en nu als hoofdtrainer daar mijn eerste stappen mag zetten, maakt het wel speciaal. 'De cirkel is rond', zou Louis van Gaal zeggen.”


Tekst: Nico Mos