Afbeelding
Foto: Dick Teske

Proost op het nieuwe jaar!

We leken aan het eind van 2022 af te stormen op een ouderwetse jaarwisseling. Geen coronamaatregelen, geen vuurwerkverbod én er werd flink gestapeld aan de vreugdevuren op het strand. Toch gooiden de weergoden een klein beetje roet in het eten, waardoor Scheveningen niet één jaarwisseling kon vieren maar twee!

Donderdag de 29ste gonsde het al rond. “Het gaat waarschijnlijk te hard waaien tijdens Oud en Nieuw en dan mag het vuur niet ontstoken worden”, klinkt het tijdens het bouwen van het Vreugdevuur Scheveningen. Op vrijdag valt dan daadwerkelijk de beslissing. De weersverwachting tijdens de jaarwisseling is dermate ongunstig dat volgens de nieuwe regelgeving de vreugdevuren niet ontstoken mogen worden.

Na uitgebreide gesprekken tussen de gemeente en de organisaties van Vreugdevuur Scheveningen en Duindorp Vreugdevuur wordt een compromis gesloten. De vuren mogen ontstoken worden, maar wel een dag eerder dan gepland. “Het is een domper dat het niet in de oud en nieuwnacht kan. Maar we hebben met elkaar afgesproken dat het vuur alleen wordt aangestoken als het veilig kan. De veiligheid staat voorop. Na drie jaar zonder vreugdevuren, willen we alle bouwers en belangstellenden toch graag de kans geven om op een veilige manier het vuur te ontsteken”, aldus burgemeester Jan van Zanen.

Zo konden zowel Duindorp als Scheveningen toch nog ‘hun’ vuur ontsteken op 30 december. Bij Scheveningen gebeurde dat voorafgegaan door een grootse vuurwerkshow. Daarna werd er onder grote belangstelling en met veel vreugde rond het brandende vuur gefeest alsof het nieuwe jaar al was ingegaan.


Intensieve jaarwisseling

Oudejaarsdag verliep rustig. Tegen de avond kregen de hulpdiensten het druk met brandjes en kleine vuurwerkongelukken. Het was opvallend dat er veel jonge vuurwerkslachtoffers zich in de ziekenhuizen meldden. Voor de politie lag het zwaartepunt bij optreden tegen mishandeling, vuurwerk en vernielingen. Daarnaast is de ME ingezet voor het herstel van de openbare orde in de Koppelstokstraat.

Tijdens de nieuwjaarsnacht rukte de brandweer 542 keer uit in Den Haag. Bij de voorgaande jaarwisseling was dat bijna 500 keer. De brandweer kwam voornamelijk in actie voor buitenbranden en containerbranden. De piek lag tussen middernacht en 03.00 uur. Bij het voormalige ministerie van Infrastructuur en Milieu aan de Plesmanweg zijn brandweerlieden langdurig op zoek geweest om de oorzaak van rookontwikkeling te vinden. Uiteindelijk is de oorzaak gevonden en bleek er alleen materiële schade te zijn.

De burgemeester ging na middernacht op pad en reed, samen met hoofd operatie van de politie Tolga Koklu, door de stad. Hij bezocht de Spoedeisende Hulp van HMC Westeinde, ging langs bij een aantal politiebureaus en sprak onder meer met de brandweer in het regionaal coördinatiecentrum en de gemeenschappelijke meldkamer.


Met een plons het jaar in

Wie meteen fris aan het nieuwe jaar wilde beginnen, kon op 1 januari samen met duizenden anderen terecht op het strand ter hoogte van het kurhaus. Om 12.00 uur namen tienduizend mensen een duik in de Noordzee tijdens de grootste nieuwjaarsduik ter wereld.

De Unox Nieuwjaarsduik werd in de afgelopen dagen voorafgegaan door de langste aanloop ooit: op 30 en 31 december liepen ruim 200 estafettelopers van Winterswijk in een vrijwel rechte lijn zo’n 226 kilometer naar Scheveningen.

Ruim voor 12.00 uur kwam de nieuwjaarsfakkel aan op het strand bij het Kurhaus. Wethouder Hilbert Bredemeijer liep de laatste etappe. Daarmee kon het startschot worden gegeven voor de nieuwjaarsduik, die dit jaar voor de 25ste keer door Unox werd georganiseerd.

Volgens weerman Reinier van den Berg was de temperatuur perfect voor een verfrissende duik in zee, want het was maar liefst 11 graden en soms liet zelfs de zon zich even zien. De Noordzee had een temperatuur van 7 graden. Het evenement is volgens de organisatie veilig verlopen, mede dankzij de inzet van tientallen vrijwillige lifeguards van de Reddingsbrigade.



Van onze redactie

Afbeelding