Afbeelding
Foto: Simone Janssen

Ruim 25.000 bezoekers voor NM Oranjehotel

Het Nationaal Monument Oranjehotel, aan de Van Alkemadelaan, ontving in 2022 ruim 25.000 bezoekers. Een aantal waar het museum verheugd over is. Onder de bezoekers waren er ook ruim 2700 jongeren in schoolverband, een aantal dat het museum wil uitbreiden.  

Directeur Anke van der Laan: "We zijn blij dat zoveel mensen ons, na twee coronajaren, weten te vinden en onze betekenisvolle plek, waarin we laten zien hoe kwetsbaar vrijheid is, waarderen. Oorlog dicht bij huis doet het belang van verzet extra beseffen.” Het Oranjehotel, de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Nazi bezetting, werd in september 2019 geopend als herinneringscentrum en museum.

Ondanks de zorgen om de energieprijzen, is het museum positief over de toekomst. "Volgend jaar zullen wij zonnepanelen plaatsen en het gebouw was al gasloos."

Met een nieuwe tijdelijke tentoonstelling 'Leven met oorlog, sporen in generaties en samenleving' haakt het National Monument Oranjehotel aan bij het landelijk themajaar van het Comité 4 en 5 mei. "Zo blijven we ook relevant voor nieuwe en terugkerende bezoekers", aldus Van der Laan.