Afbeelding
Foto: Nico Mos

“Het doel voor de dames is in de ereklasse spelen"

De Rugby sport wint in Nederland terrein. Een vereniging die daarin meegroeit is de Haagsche Rugby Club (HRC). Sinds een aantal jaren heeft HRC ook een damesteam, en dat timmert aardig aan de weg. HRC Xtreme dames komt uit in de 1e klas. Teammanager Nadine Zuurmond en trainer Marcel Del Prado vertellen er meer over.

Nadine speelt zelf al sinds haar achtste rugby bij HRC. Haar oom speelde ook bij HRC en zelf wilde ze heel graag op een teamsport.  Zo is dat gekomen dat zij het eerste meisje bij HRC werd, vertelt ze. "Sinds een aantal jaren hebben we een damesteam bij HRC", vertelt ze. "We hebben, ondanks de coronatijd, veel meiden en hebben iedere zondag een volle bank. Het gaat dus eigenlijk prima met ons, in vergelijking met andere damesteams. Daarnaast ben ik ook teammanager bij de dames." 


Marcel is hoofdtrainer van het damesteam en coacht hen nu voor het vierde seizoen. "Ik ben hier al eerder werkzaam geweest, en was ook bij de start van het damesteam bij HRC. Wij begonnen met 12 meiden. Twee en een halfjaar later zijn het er een stuk of 24, én zijn we naar de 1e klasse gepromoveerd." Dat was tijdelijk ook zijn afscheid van de club. De afgelopen twee jaar heeft hij een andere club getraind. "Toen de dames hier er lucht van kregen dat ik daar was gestopt, hingen ze direct aan de telefoon, of ik weer terug wilde komen. Dat heb ik gedaan en ik heb het ontzettend naar mijn zin", vertelt Marcel.


Doelstelling

“De doelstelling voor de meiden dit seizoen is om in ieder geval bij de eerste vier in de 1e klasse te eindigen. Het is een poule van negen”, vervolgt Marcel. “We zijn nu bijna door de eerste fase heen en dan gaan we naar de tweede fase. Dat is een promotie/degradatiepoule. Wij willen heel graag in de promotiepoule komen om dan naar de Ereklasse te gaan.” Nadine vervolgt: “De leeftijd van de meiden verschilt nogal. De jongste is 16 jaar, de oudste is 32 jaar. In vergelijking met andere damesteams hebben wij toch nog best een jonge lichting. We hebben wel jeugd lopen, maar doorstroming naar het damesteam is er niet echt. Sommige meiden stoppen met hun studie en andere zijn gewoon nog te jong. Daar hebben we dus nog niet echt profijt van gehad.” Maar volgens Marcel zijn de resultaten tot nu toe boven verwachting. "We wonnen recent nog van koploper Zwolle/Dwingeloo." 


De rugbysport

Rugby is geen wrede sport, maar wel een hele harde sport. Een full contact sport, vertelt Marcel. "De enige bescherming die de meiden hebben, is een bitje voor hun tanden. Het is hard en het gaat ook hard. En als er een blessure is, is dat dan ook een echte blessure. Dan praten we al snel over een hersenschudding of het breken van een vinger of neus, of een gescheurde wenkbrauw." Ze trainen dan ook op kracht en op hits, want er wordt best hard gespeeld. Hoe vaker je daar op traint, hoe meer je resistent wordt, aldus de hoofdtrainer. "Ik ben zo'n coach die gaat kijken wat er goed gaat en daar bouw ik op verder. Ik benoem overigens wel wat slecht gaat, maar ga er niet op trainen. Een beetje een andere visie, maar die blijkt wel te werken."


Al 46 jaar Rugby

Marcel is begonnen toen hij 9 jaar was, en is inmiddels 56 jaar. "De rugbysport zit al 46 jaar in mijn bloed”, vertelt hij. "Toen ik 23 jaar was, ben ik gestopt. Dat is veel te vroeg. Maar ik heb toen wel mijn trainersdiploma's gehaald. Toen ik 39 jaar was, ben ik toch weer met rugby begonnen. In ieder geval met coachen, vanaf de kleinste jeugd (6 jaar) tot aan de senioren en dames."

Als speelsters in het Nederlands team kunnen en mogen spelen, moet je in ieder geval actief zijn in de 1e klasse, en dat is HRC. Uit hun team speelt ook één meisje in het Nederlandse team. "Ook hebben we er een paar die bij het talentencentrum rondlopen en daar dan ook trainen op de maandag. Ons seizoen loopt tot april, mei en daarna hebben we de grote toernooien waaronder Flanders Open Rugby en ons eigen Beach Toernooi op het strand van Scheveningen. Daar doen we altijd aan mee, want dat is een heel groot rugbyfestijn.”

HRC Xtreme dames speelt op 18 december haar laatste poulewedstrijd en begint dan op 14 januari hoogstwaarschijnlijk in de promotiepoule. Of ze daar kans maken, is nu nog niet echt in te schatten.


Tekst: Nico Mos