Afbeelding
Foto: PR

Verkoopexpositie schilderijen van Immetje

Emma Moen-Knoester, op Scheveningen beter bekend als Immetje, schreef tientallen jaren lang in de rubriek ‘Zô mar ’n preitje' duizenden preitjies in Schevenings dialect, en er verschenen sinds 1992 zeven bundels met gedichten en verhalen van haar hand. Zij werd geboren op 24 juni 1933 en overleed op 18 april van dit jaar.

Tot het erfgoed dat Immetje aan Scheveningen heeft nagelaten, behoren behalve het geschreven dialect en de verhalen ook vele - ongeveer honderd - schilderijen, aquarellen, pastels en pentekeningen. Variërend van stillevens met bloemen, schelpen en voorwerpen tot dorpstafereeltjes, vrouwen in Scheveningse dracht en Scheveningse vrouwenberoepen, zoals boetsters en garrentpelsters. Dikwijls werd het werk ook voorzien van een toelichtende tekst of gedicht.

Immetje en haar man Ger zijn altijd nauw betrokken geweest bij Muzee Scheveningen. De opbrengst van de prentbriefkaarten die van haar schilderijen werden gemaakt en van haar boeken die in Muzee werden verkocht, kwamen geheel ten goede aan het museum. Ook nu Immetje is overleden is en was het hun beider wens om een deel van de schilderijencollectie die Immetje heeft nagelaten, ten bate te laten komen van Muzee Scheveningen. Daartoe worden tot en met 17 december circa twintig schilderijen, aquarellen en pastels in Muzee tentoongesteld en te koop aangeboden. De opbrengst van de verkoopexpositie komt volledig ten goede aan Muzee.