Afbeelding
Foto: Dick Teske

Splendid viert een spetterend 20-jarig jubileum

Ter ere van het 20-jarig jubileum gaf de Schevenings gekleurde band Splendid afgelopen maand een topshow in een dampend en uitverkocht Paard. Wil je deze reggae-hiphopformatie in het vervolg van hun ‘Peekaboo’ tour nog zien, dan moet je snel zijn in de ticketshop. Wat is het geheim om na 20 jaar nog steeds als een huis te staan? De Scheveninger vroeg het aan frontman Pat Smith.

Een optreden van Splendid, de achtkoppige hofleverancier van zonneschijn uit je speakers, staat garant voor dansen, crowdsurfen en opzwepende muziek. Dat bewees de swingende formatie meer dan eens met shows op onder meer Lowlands, Zwarte Cross, Parkpop en natuurlijk hun eigen surfturf als F.A.S.T. Surfdorp.

Hoe het begon? Pat Smith hing vaak rond bij Drum-'n-bass feestjes op surfspots, waar hij ook, professioneel, het surfboard hanteerde. “Tijdens deze avonden improviseerde ik wel eens als MC en rapper. Sven, de huidige drummer van Splendid, zag mij toevallig een keer in actie. Hij nodigde me direct uit om bij zijn bandje te komen kijken én meedoen in de Cremers. Ik zat een beetje schuw en vol twijfel met m’n capuchon op verscholen achter een gokkast. ‘Sta op en ga rappen man’, zeiden gasten tegen me. Uiteindelijk ging zowel de band als het publiek helemaal los.”


Splendid

Een nieuwe formatie was geboren. Als Pacific Vibrations begonnen de mannen te jammen. Pat: “Op den duur wilden we toch eigen liedjes gaan schrijven. En een nieuwe, kortere bandnaam vonden wij beter. Splendid kwam spontaan bij mij naar boven. Ons eerste optreden onder die naam was absoluut geen match. We waren nog zó bleu én stoned én de performance was niet goed haha. Na twintig minuten zei een van de organisators ‘Stop maar!’. Dit was de introductie van Splendid in het Haagse.”

Na deze ervaring wilden de mannen serieus werk maken van de band. Echt liedjes maken, voordat ze nergens meer mochten spelen. Jams en improvisatie bleven echter een belangrijk onderdeel. En de teksten? “Die komen gelijk met de jam”, gaat Pat verder. “In mijn onderbewustzijn vloeien de teksten op dat moment eruit. Een zekere vorm van anarchie zit in me en vind je erin terug, maar wel afgewisseld met liedjes over de liefde en natuurlijk het strand. Muziek is een bundeling van alles wat ik voel.”


Democratisch

Een band die zo lang samen is in een vrijwel oorspronkelijke bezetting, is vrij uitzonderlijk. Hoe verklaart Pat dat? “Splendid is democratisch. We stemmen over alle keuzes die gemaakt moeten worden, zoals het kiezen van liedjes op de plaat. Ook voor de shows houden wij elkaar fris met wisselende setlists. Dat kan ook goed, want wij hebben acht albums met meer dan honderd songs geschreven! Daarbij hebben we een sterke synergie.”

Ontstaan er dan totaal geen haarscheurtjes? Pat: “Tuurlijk wel. We zijn jaren superhard gegaan, maar als je te veel en te lang op elkaars lip zit gaat het schuren. Na 7 Kings, dat in 2018 uitkwam, besloten wij om niet meer zo hard te rennen en geleefd te worden. Hard werken blijft wel noodzakelijk, zeker in aanloop naar grote gigs. Andere bandjes leunden misschien te veel op ego’s. Dan kan je verdwaald raken in de realiteit. Dat is funest voor het voortbestaan van een band.”


Paard

Uitverkochte shows in dé poptempel van Den Haag, het Paard. Splendid heeft er een behoorlijk aantal op zijn CV. Is de doelgroep veranderd? Pat: “Ik zag mensen van vroeger én nu losgaan. De dertigers die ons kennen van ‘Again’ en ‘The Beach’ geven het op hun beurt weer door aan de jonge kids. Heel vet! Ikzelf ben in de loop der jaren door ervaring beter geworden in het kanaliseren van mijn energie. Ik ben relaxed, maar ik brand nog steeds vanbinnen.”

De toekomst ziet er zonnig uit, als het aan Pat ligt. “We zijn nog meer gaan doen wat we echt zelf willen. Met nieuwe energie en diepgang voor de liedjes. De drang naar het vasthouden van het succes kan averechts werken. Jezelf verliezen in de kunst van muziek maken is veel mooier. Tijdens corona verloor ik m’n creativiteit een beetje. Mijn vrouw en dochter waren een inspirerende steun voor mij in die tijden.”


Houd de socials van @splendid_music in de gaten en koop je kaartjes via www.greenhousetalent.com/Splendid.



Tekst: Alexander Serban