Afbeelding
Foto: Dick Teske

“Over het algemeen zingen Scheveningers graag”

Sinterklaas is de afgelopen dagen vele huisjes langsgegaan om cadeautjes af te leveren en nu hij weer naar Spanje is vertrokken, is het tijd om je klaar te stomen voor de feestdagen aan het eind van december. Kerstmis en de jaarwisseling staan alweer praktisch voor de deur! En dat dit na twee coronajaren weer gezellig samen gevierd kan worden, is te merken aan de hoeveelheid activiteiten die op de planning staan.

Zanggroep De Zingende Zeelui is er na twee rustige jaren ook weer helemaal klaar voor. Deze maand staan er voor het koor twee bijzondere optredens op het programma. De keeltjes zullen op zaterdag 10 december aanstaande gesmeerd worden voor twee opvoeringen tijdens de kerstmarkt in de Oude Kerk.


Kerstmarkt

Op deze zaterdag is iedereen van harte welkom in de Oude Kerk, tussen 10.30 en 16.30 uur, voor de sfeervolle kerstmarkt. Tijdens deze kerstmarkt zijn natuurlijk de nodige kramen met leuke kerstcadeautjes, maar ook aan de innerlijke mens is gedacht en zijn er overheerlijke erwtensoep en belegde broodjes verkrijgbaar. “Daarnaast kunnen kinderen de hele dag door een eigen kerststukje knutselen”, vertelt Dirk Spaans namens de Oude Kerk. “Om 11.00 uur bespeelt onze organist Bert den Hertog het orgel. De Zingende Zeelui treden ’s middags twee keer op. De eerste keer start om 13.30 uur. En onze rasechte Scheveninger Henk Ammeraal zal om 12.00 en om 14.30 uur op zijn geheel eigen wijze een Schevenings Kerstverhaal vertellen.”


Roots

Vier dagen later gaat zanggroep De Zingende Zeelui terug naar hun roots. Dan treden zij namelijk op tijdens het kerstfeest van de PCOB Scheveningen. De plek waar de zanggroep in 1994 is ontstaan. Diny Flinterman-van Hoeken weet nog precies hoe het ging. “De PCOB bestaat al sinds 1969 en elk jaar werd er een kerstviering gehouden. Zoals elk jaar was er een koor uitgenodigd om tijdens de viering te komen zingen, maar vlak voor de viering kon het koor plots niet komen. Toen werd er geopperd om zelf een koortje te vormen. We hebben toen acht mensen bereid gevonden om op te treden en De Zingende Zeelui was geboren”, verhaalt Diny.

Het jaar erop werd er weer een beroep gedaan op het gelegenheidskoor voor de kerstviering en kwamen er ook andere aanvragen van optredens binnen. Zo werd de zanggroep, waarvan de leden optreden in zeemanstruien en een rode zakdoek bij zich dragen, door de jaren heen een geliefde verschijning in de regio.


Waar de meeste koren te maken hebben met een teruglopend ledenaantal, neemt het aantal zangers bij De Zingende Zeelui juist toe. “Ik denk dat ook wel komt door ons vrijblijvende karakter, zo hebben wij bijvoorbeeld geen vaste repetitiedagen. We komen eens in de twee maanden bij elkaar om te oefenen”, zegt Koos den Dulk, die onlangs het stokje als dirigent heeft overgenomen. “Over het algemeen zingen Scheveningers graag”, valt Diny bij.

“En als we repeteren is dat meer een soort soos. We bespreken het optreden door en er wordt afgesloten met een hapje en een drankje. Gezelligheid staat voor ons voorop.”


De kerstviering van de PCOB vindt plaats op woensdag 14 december in Ons Centrum, aan de Tesselsestraat. De middag start om 14.00 uur.


Tekst: Jill van Calsteren

Afbeelding