Afbeelding
Foto: PR

Erfgoedvereniging op de bres voor reddingboothuis

Ondanks dat de bouwplannen voor het Noordelijk Havenhoofdgebied al tig jaar geleden zijn beklonken, is met de oplevering van het nieuwe KNRM boothuis de Erfgoedvereniging Heemschut een actie gestart om het oude KNRM boothuis uit 1938 te behoeden van de sloop. 

Het KNRM-gebouw is in 1938 als eerste stenen reddingboothuis in Nederland gebouwd. De bouwstijl past in de functionele stroming van de vooroorlogse periode en wordt gekenmerkt door een eenvoudige opzet en sobere indeling, waarbij in de belijning van de ramen opvallende detaillering is aangebracht die verwijst naar het wapen van Scheveningen. "De ornamenten en kleurstelling aan de buitenzijde zitten in het geheugen van velen. Daarnaast staat het op historische grond en wist het als één van de weinige gebouwen de bouw van de Atlantikwall doorstaan", aldus Heemschut.

Ook vormt het gebouw een onlosmakelijk geheel met de rijksmonumentale Visafslag, op dezelfde strook. De twee gebouwen stonden centraal in het dagelijks leven en zijn daarmee ook belangrijk voor de lokale identiteit. "Veel Scheveningers hebben hier historische banden mee. Het is cultuurhistorisch van groot belang. Vanaf deze plek in Scheveningen hebben vele generaties reddingswerkers levens kunnen redden."

Vanwege de nieuwe inrichting van het Noordelijk havenhoofdgebied staat het oude KNRM reddingboothuis op de nominatie om gesloopt te worden. Erfgoedverenging Heemschut vraagt het college dit unieke bouwwerk te beschermen met een monumentenstatus zodat dit voorkomen kan worden. Bovendien is de gemeente verzocht samen met de Provincie Zuid-Holland te komen tot een integraal plan tot herbestemming van zowel het boothuis als de Visafslag.