Afbeelding
Foto: Harry Oosterveen

Nieuw boek geschreven met een lach en een traan

Schrijven vond Ank van Leeuwen altijd al leuk. Ze schreef jarenlang korte verhalen over haar leven. In al die pennenvruchten vertelt ze in autobiografische stijl wat ze allemaal meemaakte. Daarnaast vertrouwde ze ook fictieve verhalen aan het papier toe. Een aantal van die autobiografische en fictieve stukken heeft ze laten bundelen in het boek ‘In een zinken teil’. Midden september verscheen de paperback op de markt. Ank, wonend aan de Nieuwe Parklaan, vertelt over het hoe en waarom van het 95 pagina’s tellende boek

Ank had nooit eerder een boek willen schrijven, maar had wel een fiks aantal korte verhalen op de plank liggen. “Geschreven over een periode van 25 jaar”, aldus Ank. “Op een gegeven moment had ik er zoveel liggen dat ik dacht: wat moet ik ermee? Toen kwam de gedachte om ze te bundelen in een boek. Zodat ze niet op die plank bleven liggen. Vervolgens maakte ik een selectie van 30 autobiografische en negen verzonnen verhalen. Die zijn in dit boek opgenomen. De bundel beschouw ik als een soort afronding van het leven dat ik tot nu toe geleefd heb.” Een bevriende ICT’er ontwierp de voor- en achterkant. Ank leverde het manuscript in bij uitgeverij Brave New Books en gaf het boek uit in eigen beheer.


Verwerking

De naam van het boek, 'In een zinken teil', is sterk autobiografisch. Ank: “Ik maakte de tijd nog mee dat ik als kind gewassen werd in zo’n zinken teil. In twee verhalen komt die bewuste teil terug in mijn boek.” De onderwerpen variëren nogal. Natuurlijk gaan ze over Ank’s jeugd, woonplaatsen en huwelijk. Maar ook over droeve dingen. “Ik had met mijn man 35 jaar lang een goed huwelijk tot hij ziek werd en stierf. Ook zijn ziekzijn en dood komen terug”, vertelt Ank. “Een deel van de verhalen zijn verwerkingsverhalen hierover. Daarnaast zitten er stukken bij die ik schreef als opdrachten voor een cursus autobiografisch schrijven die ik ooit volgde.”


Koeienpoep 

De verrassende bundel bevat leuke, humoristische, verdrietige en plezierige momenten die Ank beleefde tijdens haar leven. “Eén zo’n verhaal gaat erover dat ik in Maasland, waar ik opgroeide, buiten speelde in het weiland en in de koeienpoep viel. Een ander gaat over het kamperen in Frankrijk met mijn man. Het opzetten van de tent was een drama dankzij mijn onhandigheid.” In ‘In een zinken teil’ kun je verder lezen hoe Ank haar man ontmoette, wie haar ouders waren. “Mensen die mijn boek al hebben gelezen, vinden de verhalen over de ziekte en dood van mijn man erg ontroerend.”


Roze cavia

En dan zijn er nog de fictieve verhalen, waaruit Ank’s schrijverstalent blijkt. Met een knipoog geschreven. Zo lees je de wederwaardigheden van een papegaai en zijn baasje, een jonge matroos op de binnenvaart. Er is het verhaal dat begint met een roze geverfde cavia en eindigt met een arriverend kunstenares. Vermeldenswaardig is het kerstverhaal dat draait om een hoogzwangere vrouw die op het punt staat te bevallen en voor hulp bij Ank aanklopt, waardoor deze de generale repetitie misloopt van haar zangkoor dat op moet treden tijdens kerst. Als het kind geboren is, krijgt het de kerstnaam Noël. Ank haalt wel het echte optreden later op de dag. "Nog nooit had ik met zoveel overgave het eerste lied For Unto Us a Child is Born uit de Messiah gezongen." 


Ank van Leeuwen is blij met het resultaat. Of ze misschien ooit nog eens een boek uitbrengt? Ze denkt even na, en dan: “Zou best eens kunnen. Schrijven is zo leuk.” Bij de Primera in de Gentsestraat is 'In een zinken teil' te koop. “Het leuke is dat je hem ook via Bol.com en iedere boekhandel kunt bestellen”, aldus de Scheveningse schrijfster. “Op bestelling worden ze bijgedrukt, buiten de 110 exemplaren om die ik zelf aankocht. Daarvan heb ik er al 90 verkocht!”


Tekst: Harry Oosterveen