Agent voor de rechter na schietincident

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de 40-jarige agent, die in mei 2020 een 37-jarige man neerschoot nadat hij met een bijl liep te zwaaien in de Neptunusstraat, zich schuldig gemaakt aan een poging doodslag.

Donderdagavond 28 mei 2020 kwamen er meerdere 112-meldingen binnen bij de politie. Er liep een man in de Neptunusstraat die met een bijl zwaaide. Hij sloeg daarmee op dingen, maar had ook al een fietser op de rug geslagen. Acht agenten kwamen direct op de melding af. Zij vonden de situatie zo dreigend dat zij hun pistool trokken. Ze probeerden contact te maken met de man en hem zover te krijgen dat hij de bijl zou neerleggen. Daarbij werd ook een waarschuwingsschot gelost. Daar reageerde de man nauwelijks op. Al zwalkend en met de bijl zwaaiend stapte hij in de richting van de agenten. De 40-jarige agent dacht dat de man een direct gevaar vormde voor een jonge agente in opleiding. Hij meende te moeten schieten om haar te beschermen. Hij raakte de man in zijn borst, die daarbij een dwarslaesie opliep. Achteraf zegt de man zich niets van het incident te kunnen herinneren. Hij heeft verklaard dat hij cocaïne, XTC en pijnstillers had gebruikt.

Het OM concludeert dat de agent de situatie verkeerd heeft ingeschat en er geen sprake was van acuut gevaar. Daarom eist het OM een gevangenisstraf van twee maanden voorwaardelijk. Over twee weken is de uitspraak.