Scheveningen pakt je in!

De dagen worden korter, Sinterklaas is in het land en de feestdagen liggen in het verschiet. Van een feeststemming is misschien nog niet bij iedereen direct sprake. Mensen maken zich zorgen om de stijgende energieprijzen, de inflatie en de oorlog in de Oekraïne. Met de coronaperikelen nog vers in het geheugen, hadden de lokale winkeliers op een meer zorgeloos jaar gehoopt. Maar met de start van de eerste ‘koopjesgekte’ rondom Black Friday voelt het weer zoals vanouds in de Scheveningse winkelstraten.

Om de lokale winkelstraten op Scheveningen een extra boost te geven, is het Haags Retailpunt, evenals vorig jaar, de campagne ‘Den Haag Pakt je in’ gestart. “Ook rond de feestdagen kopen steeds meer mensen online bij grote spelers op de markt. Het gevolg is dat lokale ondernemers het moeilijker hebben en de kans bestaat dat ze uit het straatbeeld verdwijnen. Daarom is deze speciale publiekscampagne ontwikkeld. De insteek is positief en persoonlijk.”

Voor de campagne staan diverse ondernemers model als ‘de lokale ondernemer’. Ze zijn gefotografeerd in hun winkel met een cadeautje in hun hand. Dit zijn winkels waar je ook echt cadeautjes kunt kopen; zoals boeken, speelgoed, sieraden, parfum, sportartikelen, iets lekkers, etc. “De campagne is specifiek ingestoken op een meer emotionele lading, in een periode waarin mensen meer aandacht aan elkaar besteden en meer moeite voor elkaar doen, tijdens de feestdagen. ‘Den Haag pakt je in’ laat zien dat lokale ondernemers extra’s bieden met hun persoonlijke aandacht, expertise, vrolijkheid, advies en persoonlijke hulp”, aldus het Haags Retailpunt.


Binnen het stadsdeel Scheveningen zijn de Reinkenstraat, De Fred, de Badhuisstraat, de Keizerstraat en het Belgisch Park vertegenwoordigd in de campagne. “De mooiste dingen koop je lokaal”, zegt Miriam Dohle namens de BIZ Belgisch Park. “Daarbij is het ook gewoon gezelliger, kun je producten gemakkelijk vergelijken en ben je zeker van persoonlijke hulp en goed advies. En bij ons in de winkelstraat is alles te krijgen, van een groenteboer tot slager, een kaasboer tot horeca, kleding en cadeautjes. Je hoeft voor mooie aankopen de wijk eigenlijk niet uit.”


Miriam is werkzaam bij Modehuis Max Dohle in de Gentsestraat en ziet wel dat de huidige situatie het koopgedrag beïnvloedt. “Ik zie dat klanten vaker kiezen voor kleding die echt warm is, vaak met lekker veel wol. Dat begon eigenlijk al in september, toen het buiten nog gewoon 25 graden was. Mensen zijn toch wel bezig met energiebesparing, met goede kleding aan kan de kachel misschien wat lager”, aldus Miriam.


Ook binnen de winkeliersvereniging wordt er gekeken naar hoe er energie bespaard kan worden. “We gaan de komende tijd onze winkeldeuren tijdens openingstijden zoveel mogelijk dicht houden, zodat we niet de straat aan het verwarmen zijn, maar alle warmte binnen kunnen houden”, legt Miriam uit. “Daarvoor hebben we nu speciale stickers gemaakt voor op de deuren, om de mensen te laten zien dat we gewoon open zijn, ook al is de deur misschien dicht.”




Van onze redactie