Afbeelding
Foto: Dick Teske

Oud-nachtburgemeester René Bom brengt autobiografie uit

Op maandag 28 november van 17.00 tot 19.00 uur presenteert voormalig nachtburgemeester en bandmanager René Bom zijn autobiografie in Muziekcentrum Musicon, aan de Soestdijksekade 345. Het boek, opgedragen aan zijn dochters Kelly en Zoey, vol selfies en anekdotes bevat een voorwoord van zijn vriend, Premier Mark Rutte. Scheveningen draagt hij een warm toe. Met Herman Brood hing René rond op strandtenten en zijn fietstochten met nationale en internationale toeristen brachten hem aan de haven, boulevard en het oude dorp.

Ras-Hagenees René Bom werd al vroeg gegrepen door de muziek. Niet alleen omdat legendarische bandleden van onder andere The Golden Earrings, Shocking Blue en The Motions om de hoek woonden in de Zuiderparkbuurt, maar vooral door zijn zus. “Zij draaide altijd platen. Francoise Hardy en Johnny Halliday werden net zo makkelijk afgewisseld met de Stones en Beatles. Ik was 10 jaar en voelde het.” Via een vriendje leerde René Henk Smitskamp kennen. “En als je Henk kent dan ken je iedereen. Hij speelde bas in bijna alle grote Haagse bands! Elke keer als ik ‘m tegenkom zeg ik: het is jouw schuld dat ik in de Rock ’n Rollwereld terecht ben gekomen.”


Parkpop

Bom staat bekend als mister Parkpop. Zijn werk tijdens het festival begon echter achter de draaitafels. “Ze hadden muziek tussen de optredens door nodig. Nou, ik was DJ en had twee Drive-in shows. Zo ben ik Parkpop gaan doen. Een van de organisators zei op een gegeven moment: ‘jij bent toch die DJ die ook een microfoon gebruikt om plaatjes aan elkaar te praten? Dan kan je die bands ook wel aankondigen’. Stond ik ineens tussen de Dolly Dots te presenteren! Vroeger was Parkpop de muziekingang van Europa. INXS en The Bangles bijvoorbeeld, die braken bij ons door.”


Selfies

Welke personen, muzikanten hebben in al die jaren de meeste indruk gemaakt op René? “Qua ontmoeting was dat mijn held Robert Plant van Led Zeppelin. Maar toen waren er nog geen selfies.” Van een man die hij bewondert heeft René wel een selfie: acteur Philip Seymour Hoffman. “Met Rob Bolland was ik in Amsterdam op een filmpremière van The Boat that Rocked. Hoop bekende mensen. Toen zag ik Hoffman en ik besloot m’n stoute schoenen aan te trekken. Het was zo gezellig, dat wij na de première op stap gingen en samen in de McDonalds eindigden. Dan zit je dus met een Amerikaanse A-acteur om 02.30 uur in de nacht een Big Mac te eten.”

Mark Rutte is een familievriend, die ook regelmatig aan Boms bed in het ziekenhuis verscheen. Een mooi voorbeeld onderstreept hun vriendschap. “Mark was op bezoek bij Barack Obama; dat zag ik op het nieuws. In het vliegtuig terug naar Nederland belde hij mij even later op om te vragen hoe het met m’n dochter was die op dat moment ziek was. Deze woensdag ben ik bij hem in het torentje om mijn boek te overhandigen, samen met mijn dochters.”

Geliefd

René is van iedere Hagenees. Dat bleek wel tijdens een goot benefietconcert in het Paard, dat speciaal voor hem georganiseerd werd toen hij zijn opgelopen ziektekosten niet kon betalen. Hoe verklaart hij deze geliefdheid zelf? “Eerlijkheid en respect. Daar overwin je alles mee. Die naam had ik ook als manager. Altijd ten voordele van de band en transparant onderhandelen. Populariteit? Ik zeg altijd iedereen gedag en laat mensen in hun waarde. Van roadie tot grote artiest.”


Scheveningen

Scheveningen heeft een speciaal plekje in zijn hart: "Scheveningers zijn het niet met mij eens, maar ik zie het gewoon als Den Haag. Ik ben trots op onze stad, dus ook op Scheveningen. Ik heb geklaagd over de nieuwe boulevard, maar toen ik vanuit de haven fietste naar de boulevard ben ik daar sterk op teruggekomen. Ik vind het prachtig. En tijdens mijn fietstochten konden de toeristen niet geloven dat je binnen acht minuten van het Sweelinckplein bij de haven en het strand was haha! Heel mooi dat de huidige Nachtburgemeester een Scheveninger is: Pat Smith.”


'Bom - Rock 'n Roll Selfie' wordt uitgegeven door medeschrijver Robert-Jan Rueb van RJR Publishing en is verkrijgbaar bij alle (online) boekenzaken en via de website: www.rjrpublishing.nl.



Tekst: Alexander Serban