Afbeelding
Foto: Artist Impression

Petitie voor groene wandelpromenade Prins Mauritslaan

De bewoners van het Statenkwartier zijn een initiatief gestart om de middenstrook van de hele Prins Mauritslaan omgetoverd te krijgen tot een ‘inspirerende groene wandelpromenade’. De tramlijn is weg uit de straat. Dit biedt een unieke kans om de middenstrook te vergroenen en een verbinding te maken tussen de internationale zone, de Fred en de haven.

Het oorspronkelijk ontwerp van de middenstrook, een wandelpad, is in de loop der jaren verdwenen. De verwijderde keerlus van lijn 16 biedt kansen voor de wijk om een karakteristiek element in ere te herstellen en tegelijk te vergroenen. De wijk heeft immers een beschermde status als Rijksbeschermd stadsgezicht: “Het karakter van het Statenkwartier ligt [..] in de stedenbouwkundige opzet van de wijk met fraaie lanen en pleinen [..] De oorspronkelijke schaal en het groen zijn van wezenlijk belang voor het karakter.”

De groene zone biedt veel mogelijkheden, aldus de Groene kansen commissie van Wijkoverleg Statenkwartier. Naast planten, bomen en struiken kunnen er bijvoorbeeld banken, tafels of andere zaken komen. Het aan de laan gelegen wijkgebouw en de dichtbij zijnde scholen zouden er buitenactiviteiten kunnen organiseren. Bewoners kunnen er wijk- en buurtborrels houden. Bezoekers kunnen het als prachtige wandelverbinding tussen de musea van de Internationale zone, de Fred en de haven gebruiken. Kortom: een plek die zorgt voor verbinding tussen wijkbewoners onderling en de twee aangrenzende gebieden.

Om de actie voor een groene promenade op de Prins Mauritslaan te steunen, kan de petitie op de website www.petities.nl getekend worden. De petitie is inmiddels al meer dan 640 keer ondertekend.