Afbeelding
Foto: Dick Teske

De Haegsche Duym als pluim op het werk

Het werd maandag een geweldig feest in restaurant Zarautz aan de Prins Willemstraat. Daar werd De Haegsche Duym uitgereikt en hoewel één winnaar al bekend was, kwam de tweede ‘Duym’ als een complete verrassing voor de tweede winnaar.

Marcel de Zoete, ook bekend als de Zingende Slager, kreeg in oktober al te horen dat hij was voorgedragen voor De Haegsche Duym. De gelijknamige vereniging die de prijs uitreikt, is geïnspireerd op De Goudvink, die in 2012 na 25 jaar haar activiteiten beëindigde, en is ontstaan op initiatief van een aantal Haagsche ondernemers.

De leden van de vereniging komen regelmatig bij elkaar voor gezellige activiteiten, zoals biljarten, klaverjassen of een wijnproeverij. Daarnaast heeft de vereniging het doel om onderscheidingen uit te reiken aan personen en/of organisaties, die zich gedurende vele jaren als vrijwilliger verdienstelijk hebben gemaakt op het terrein van jeugd, sport, recreatie of zorg. Vaak zijn de genomineerden met hun vrijwilligerswerk niet of nauwelijks in de publiciteit geweest. Aan de onderscheiding, genaamd De Haegsche Duym, is naast de eeuwige eer ook een geldprijs verbonden.


De laatste Haegsche Duym werd, vanwege de coronaperikelen, in 2019 uitgereikt. Toen kreeg Els van Asten de prestigieuze prijs en het daaraan verbonden geldbedrag. Els werd genomineerd door het bestuur van Stichting Art & Jazz voor de realisatie en het in stand houden van het Reizend Miniatuur Museum. Na twee Duym-loze jaren vond de vereniging het tijd om weer eens groots uit te pakken voor de uitreiking van de Haegsche Duym.


De nominatiecommissie van De Haegsche Duym moest uit vele inzendingen een keuze maken. Uiteindelijk werd het een Schevenings duo dat zich de afgelopen jaren op vele fronten hard heeft gemaakt voor de samenleving.

Marcel verzorgt al vele jaren muzikale optredens bij onder meer restaurant Zarautz en in woonzorgcentra in de omgeving. Daar deed hij in de coronaperiode nog een schepje bovenop door optredens op afstand én online te verzorgen. Begin 2021 behaalde hij zelfs zijn 100ste livestream.

Harry is met restaurant Zarautz al vele jaren sponsor van diverse Scheveningse verenigingen. Ook het Vreugdevuur Scheveningen kan al jarenlang rekenen op zijn steun. Het meest in het oogspringende is de kerstviering die Harry al meer dan 15 jaar organiseert voor alleenstaande ouderen op Scheveningen. Die legt hij op Eerste Kerstdag volledig in de watten met een heerlijk diner en Marcel zorgt op deze avond ook steevast voor de muzikale omlijsting. Afsluitend krijgen de bezoekers een mooi kerstcadeau mee naar huis.


Terug naar maandagavond. Nadat Marcel de onderscheiding in ontvangst mocht nemen uit handen van verenigingsvoorzitter Charles Boom, werd ook Harry totaal verrast toen hij naar voren werd geroepen. Ook hij kreeg de Haegsche Duym uitgereikt voor al zijn verdiensten. Zo kreeg de terugkeer van De Haegsche Duym op Scheveningen een extra feestelijk tintje met twee winnaars.


Meer weten over de Haegsche Duym of iemand nomineren voor de prijs? Neem een kijkje op: www.dehaegscheduym.nl.