Afbeelding
Foto: Bureau LWPC

Nieuwe vriendschappen ontdekken met Openjehart/ Mantelkring

Monique Paauwe en Marjan Brouwer zijn wandelcoaches bij de vrijwilligersorganisatie OpenJeHart/ Mantelkring . De organisatie, opgericht door Liane Wolfert, verbindt al jarenlang mensen met elkaar. De twee vrijwilligers zetten zich al respectievelijk zeven en vijf jaar in als wandelcoach en vorig jaar werd Monique zelfs onderscheiden als 'Vrijwilliger van het jaar' in de categorie 'Zorg & Welzijn'.

Monique is bijna zeven jaar vrijwilliger bij OpenJeHart/ Mantelkring. "Ik was toentertijd op zoek naar passend vrijwilligerswerk nadat ik plots doof was geworden en met een hoorimplantaat mijn kansen in de maatschappij wilde gaan verkennen", legt Monique uit. "Ik las over deze organisatie in de krant. Het leek mij op het lijf geschreven, en sluit aan bij mijn levensmissie: ‘mens en omgeving een beetje mooier maken’. Ik houd van wandelen en van natuurlijk uitwisselen van mens tot mens. De woorden achter de woorden te vinden. Soms zijn er voor een mooie verbinding geen woorden nodig. En is een stiltewandeling een mooi middel."

Marjan kwam bij OpenJeHart/ Mantelkring nadat ze zich eenzaam voelde na een ongelijk waarbij ze hersenletsel opliep. "Ik zocht houvast, structuur en contact en werd lid van de afdeling in Ypenburg", vertelt Marjan. "Daar ontmoette ik coach Monique, die een grote rol speelde bij mij in het vrijwilliger worden bij de Mantelkring. Ik werd geraakt door haar openheid en haar enorme positieve kracht. Zij heeft mij gemotiveerd om door het vrijwilligerswerk weer mooie stappen te gaan zetten in mijn leven."

Die inspiratie werd vorig jaar beloond met het winnen bij de Haagse Vrijwilligersprijzen. Monique werd Vrijwilliger van het Jaar in de categorie Zorg & Welzijn. "Ik werd er enorm door overrompeld en verrast. Ik zie het zelf als een prachtige eretitel en ik hoop hiermee ook andere vrijwilligers te mogen inspireren. Vrijwilligerswerk maakt absoluut een mooier mens van je. OpenJeHart/ Mantelkring is een prachtige organisatie, goed voor de vrijwilligers met onvoorwaardelijke acceptatie van elkaars mogelijk- en onmogelijkheden. De onderlinge verbondenheid met elkaar is groot."


Verbinding en aandacht

OpenJeHart/ Mantelkring is er voor mensen die meer vriendschappen en contacten zoeken. "Er zijn wekelijks wandelgroepen in elk stadsdeel waar we wandelen met een thema. Dit kan bijvoorbeeld zijn: 'wat betekent vriendschap voor jou', 'wat deed je graag als kind' en 'wat maakt jouw dag waardevol'. Dit onderscheidt ons absoluut van andere wandelclubs. Aandacht is ons product. Als coach begeleiden wij de onderlinge verbinding. Na afloop drinken we koffie met elkaar in het wijkcentrum en haken en breien we tegelijkertijd voor de daklozen van Wool for Warmth. Er is veel gezelligheid en uitwisseling, lief en leed wordt er gedeeld met elkaar. De leden steunen en helpen elkaar ook buiten de wandeling om", vertelt Monique. Marjan vult aan: "De wandelgroepen zijn de wekelijkse kern van verbinding, daarnaast biedt OpenJeHart ook maandelijks andere activiteiten aan, op diverse vlakken. Bijvoorbeeld iets creatiefs of iets met bewegen. Het lidmaatschap is gratis."

De vrijwilligersorganisatie probeert ook eenzame mensen te bereiken met een toer door alle Haagse wijken in een oude SRV-bus, onder de noemer een 'Bakkie Aandacht'  "We bieden een kopje koffie aan met een praatje. We gaan in gesprek", legt Monique uit. "Als deze stap nog te groot is, kunnen de mensen ook door ons aandachtscentrum worden gebeld. Verder organiseren we nog veel meer dingen zoals bijvoorbeeld high tea’s in de week van de mantelzorg, een vitaliteitsevenement enzovoort. In de zomer hebben we jaarlijks de Zomer Vijfdaagse met tal van activiteiten voor de leden die zich in de zomer wat meer alleen voelen. Deze worden zeer druk bezocht."


De wandelcoaches zien dat mensen rekenen op hen voor structuur en gezelligheid in de week. "Wat we geven, straalt als het ware ook op ons terug. Dat maakt ons blij. We hebben zelf ook heel veel voldoening hiervan en halen er voor onszelf ook betekenis en verbinding uit. We gunnen alle inwoners van Den Haag mooie verbindingen en vriendschappen en een ‘open hart'."


De wandelclub van OpenJeHart/ Mantelkring loopt elke donderdag van 13.30 tot 14.30 uur vanaf Greens in the Park, aan de Kapelweg 18, onder leiding van coach Geeta Sweradj. Wil je meer informatie over OpenJeHart/ Mantelkring? Kijk dan op de website www.openjehart.nu of bel met telefoon: 088-7878988.



Tekst: Nico Mos