Afbeelding
Foto: PR EMK

Garnalen weer goed vangbaar voor de kust

Nadat er maandenlang nauwelijks visserij mogelijk was, zijn sinds begin oktober de garnalen weer goed vangbaar voor de Zuid-Hollandse kust. Dat zorgde de afgelopen weken voor veel reuring in de havens.

De kolonies mosdiertjes lijken voorlopig te zijn verdwenen en de vangsten van garnalen zijn goed tot uitstekend. Vanwege de gunstige vangsten, is het bij mooi weer behoorlijk druk in de kuststrook. Aanvankelijk viste er een grote vloot garnalenkotters voor de Zuid-Hollandse eilanden in vooral het Goereese Gat. Later verplaatste de visserij zich naar het noorden en werd de strook tussen Hoek van Holland en Zandvoort intensief bevist.

Na twee dagen vissen, losten de garnalenkotters hun vangsten in Stellendam, Scheveningen of IJmuiden. De laatste twee weken van oktober was het vooral druk voor de kust van Scheveningen en Katwijk.

Het gros van de ruim vijftig kotters tellende garnalenvloot loste in Scheveningen en IJmuiden. Het waren vooral garnalenkotters uit Urk, Wieringen, Harderwijk, Den Helder, het Friese Stavoren en Westdongeradeel en het Groningse Zoutkamp die volop profiteerden van de gunstige vangsten.

De storm die op dinsdag 1 november zich liet gelden, gooide roet in het eten. In Scheveningen zochten de HK-81, vier Wieringer garnalenkotters en de UK-121 enkele dagen beschutting.

Ondanks de uitstekende aanlandingen, blijft de prijs voor de garnalenvissers redelijk stabiel. De opbrengsten zijn goed, maar de dure brandstof weegt nog steeds zwaar op het resultaat.