PFAS-verbod urgenter

Uit de meetgegevens van drinkwaterbedrijven tussen 2015 en 2021, concludeert het RIVM dat al het Nederlandse drinkwater ruim voldoet aan de eisen uit de Europese Drinkwater Richtlijn voor PFAS. Maar de toekomst vraagt om strengere richtwaardes om de totale blootstelling aan PFAS te helpen beperken.

PFAS zijn chemische stoffen die producten vuil- en waterafstotend maken. Door productie en gebruik, zijn ze overal in het milieu terechtgekomen, ook in bronnen voor drinkwater. "Ons water moet een leven lang veilig gedronken kunnen worden. Dat kan nu, maar blootstelling aan PFAS vindt plaats via lucht, voedsel, gebruik van consumentenproducten en drinkwater. En alles bij elkaar moet het veilig zijn", legt Wim Drossaert, directeur van Dunea uit. Wat hem betreft is een verbod op de productie, emissie en toepassing van PFAS dan ook de beste oplossing. 

De stoffen breken nauwelijks af en blijven lang in het milieu aanwezig. Dunea is haar zuiveringsproces aan het finetunen om de gehaltes van PFAS in drinkwater verder te verlagen. PFAS verdwijnen helaas nooit helemaal. "De PFAS die we uit het water zuiveren komen in de reststroom terecht en daar is nog geen goede oplossing voor. We willen natuurlijk niet dat het ergens anders terugkomt in het milieu”, stelt Drossaert. Vandaar liever een verbod: "Wat niet in de bronnen voor drinkwater terecht komt, hoeven we er ook niet uit te zuiveren.”