Den Haag presenteert begroting voor 2023-2026

Het college van Den Haag presenteerde afgelopen vrijdag 28 oktober de programmabegroting 2023-2026. Het coalitieakkoord is zowel inhoudelijk als financieel in de begroting verwerkt. 

Het college wil voor onze inwoners leefbare, schone en veilige buurten, toewerken naar een duurzame energievoorziening, meer betaalbare en duurzame woonruimte, bestaanszekerheid en kansengelijkheid vergroten en een robuust en toekomstbestendig financieel fundament voor de stad. Om dit voor elkaar te krijgen zijn er belangrijke stappen gezet om deze ambities in overeenstemming te brengen met de structurele financiële middelen.

De huidige tijd brengt voor inwoners en ondernemers veel financiële zorgen en onzekerheden met zich mee. De gemeente vindt het belangrijk om te investeren in maatschappelijke voorzieningen en heeft gerichte aandacht voor mensen die het moeilijk hebben. Ook wordt er extra geld vrijgemaakt voor (jeugd)preventie, kansengelijkheid, stedelijke ontwikkeling en de energietransitie. De basis op orde brengen vindt ook plaats bij de gemeentelijke organisatie zelf, door te investeren in onderhoud van ICT en informatiebeveiliging. Om deze ambities voor Den Haag te kunnen verwezenlijken is het noodzakelijk om een aantal belastingen te verhogen en te bezuinigen. Desondanks blijven de Haagse woonlasten nog steeds lager dan het landelijk gemiddelde.

Wethouder financiën Saskia Bruines: "Met deze Haagse begroting zetten we stappen naar een solide basis voor de toekomst, waarbij we met elke euro een maximaal effect voor de Haagse inwoners willen bereiken. Bij een solide toekomst hoort ook een bijdrage van de Rijksoverheid die toereikend is voor de langere termijn. Vooralsnog is daar vanaf 2026 onvoldoende sprake van. De gesprekken tussen gemeenten en het Rijk over de herverdeling van het gemeentefonds en nieuwe financieringssystematiek zijn daarom van groot belang.”

De nadruk ligt de komende jaren op het verbeteren van de uitvoering en kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening. De gemeente werkt aan een investeringsbegroting om belangrijke investeringen voor de komende jaren te waarborgen. Ook komt er een co-financieringsfonds voor bijdragen uit Europese- en Rijksregelingen. De ‘spelregels' die bij zo'n fonds horen worden de komende tijd verder uitgewerkt.