Afbeelding
Foto: Dick Teske

Bouwen op Scheveningen

Er is weer zo’n periode aangebroken waarbij het lijkt dat ze overal aan het breken en bouwen zijn. Op verschillende plekken op Scheveningen wordt gesloopt, heringericht en gebouwd. De kans is dus groot dat je binnenkort tegen een afzetting aan loopt, fietst of rijdt. Of ineens oog in oog staat met een gloednieuw gebouw op Scheveningen.

Terwijl aan de ene zijde van de Treilerweg de eerste fase van bouwproject Het Boegbeeld bijna gereed is, wordt aan de overkant een start gemaakt met fase twee. Tussen Treilerweg 74 en 80 worden de geschakelde bedrijfsunits momenteel gesloopt om ruimte te maken voor maar liefst 75 huurappartementen, verdeeld over twee woonblokken. De appartementen zullen bestaan uit diverse één-, twee- en driekamerappartementen variërend, tussen 25 m² en 50 m², en een vierkamer-appartement van circa 90 m². Aan de kant van de Treilerweg zal tevens circa 325 m² commerciële ruimte in de plint worden gerealiseerd.


Een stukje verderop aan de Zeesluisweg is ook flink gesloopt. Hier zal wooncomplex Duinland verrijzen, met 128 huurappartementen en een achtergelegen hof. Op de begane grond is ruimte voor wonen met bedrijf aan huis of atelierwoning. De woningen op de etages, variërend in grootte, zijn geschikt voor diverse doelgroepen, zoals starters en expats. De woningen in de achtergelegen hof zijn geschikt voor gezinnen.


Naast het bouwen wordt er ook een en ander heringericht op Scheveningen. Vanaf 1 november is de Zwolsestraat afgesloten. Hier gaat de gemeente het riool vervangen. Voordat dit werk begint, vervangen Stedin en Dunea de leidingen voor gas en water. Om overlast te verminderen, gebeurt het onderhoud in één keer. Ook zal de Zwolsestraat heringericht worden om de veiligheid voor fietsers te verbeteren én er komt ook meer groen. De straat zal tot 1 maart 2023 afgesloten zijn.


Daarnaast pakt de gemeente ook de Middenboulevard aan. Dit werk wordt in vier periodes uitgevoerd. De totale werkzaamheden duren tot het najaar van 2024. Per 1 november start de aannemer met de sloopwerkzaamheden in het gebied. Omleidingen en looproutes worden ter plekke aangegeven.

Ook wordt er gewerkt aan de riolering in Scheveningen-dorp. Op dit moment wordt er gewerkt in de Nieuwe Laantjes, tussen de Jan Kistenstraat en de Jacob Pronkstraat. Ook hier zullen de werkzaamheden in verschillende fases in de omliggende straten worden uitgevoerd en lopen tot in het nieuwe jaar.


In het Statenkwartier wordt gestaag doorgewerkt aan de vervanging en herinrichting rond tramlijn 16. Door leveringsproblemen in de bouwwereld lopen het werk aan het spoor en de haltes niet meer volgens de vooraf gecommuniceerde planning. De gemeente verwacht de vernieuwing van tramlijn 16 af te ronden in het voorjaar van 2023. Afgelopen vrijdag is de kruising van de Frederik Hendriklaan en de Statenlaan weer opengesteld voor verkeer. Ook de kruising van de Statenlaan met de Willem de Zwijgerlaan is al enige tijd weer begaanbaar.


Nieuwsgierig hoe het er voor staat met de bouwprojecten op De Zuid? Op pagina 5 wordt alvast een kijkje gegeven op het ontwerp van het sluitstuk dat op de locatie van het voormalig Zuiderstrandtheater zal komen.