Afbeelding
Foto: Pixabay

Boswachters roepen op tot beperken wildpluk

In de herfst kun je allerlei moois zien in de stadsnatuur in de buurt. Denk aan paddenstoelen, beukennootjes en prachtig gekleurde bladeren. Maar ook aan egels, kastanjes en bramen. De verleiding is dan ook groot om hier en daar wat mee te nemen. Maar boswachters denken daar anders over, zij roepen bezoekers op om wildpluk te beperken.

Boswachters zien steeds vaker dat mensen naar huis gaan met ‘meer dan een handje’ paddenstoelen, wilde rucola, duindoorn- en meidoornbessen, rozenbottels, kastanjes, beukennootjes en eikels. Maar onder meer kastanjes, bessen en paddenstoelen zijn voedsel voor de dieren die er leven. Daarom roepen ze bezoekers op om wildpluk te beperken zodat er voldoende voedsel overblijft voor de natuurbewoners.


Dit geldt ook voor de vogeltrek naar Afrika die langs kustlijn gaat. Duizenden vogels halen hun voedsel uit gebieden waar ze langs vliegen, zoals het Westduinpark. Ze eten bessen en andere zaadachtigen van planten om kracht op te doen om verder te kunnen. Ook is het de wintervoorraad van andere dieren.

"Een klein handje bramen plukken voor onderweg, is geen probleem, maar met bakken en tassen naar huis gaan, kan niet. Dat is diefstal", aldus boswachter Alex van der Velden.