Afbeelding
Foto: Dick Teske

Een nieuw hoofdstuk voor het Vissersvrouwenkoor

Afgelopen week vierde het Schevenings Vissersvrouwenkoor een bitterzoet feest in wijkgebouw Rehoboth. Dirigent Astrid Oudewaal nam na vijf jaar afscheid van het koor. Precies op haar 75ste verjaardag, 19 oktober, gaf zij officieel het stokje over aan Monique Harteveld, die vanaf het nu de dames van het Schevenings Vissersvrouwenkoor gaat begeleiden.

Evenals alle andere koren op Scheveningen begint het verenigingsleven na corona weer te bloeien bij het Schevenings Vissersvrouwenkoor. “We merken dat de vraag naar ons koor weer begint toe te nemen”, zegt Marrie Tuit, die in april van dit jaar de voorzittershamer heeft overgenomen van Tini den Heijer. “Voor het najaar staan er alweer een aantal optredens in de planning. Bijvoorbeeld bij woonzorgcentrum Bosch en Duin en volgend jaar zijn we ook gevraagd om te komen zingen in Nootdorp.


Nieuw bloed

Waar de meeste koren de laatste tijd de grootste moeite hebben om nieuwe leden aan zich te binden, mag het Schevenings Vissersvrouwenkoor maar liefst vier nieuwe leden verwelkomen. “Daar zijn we echt ontzettend blij mee”, vertelt Marrie. “Drie van hen zijn voor ons koor ook nog jonge dames. Dus daar zijn we helemaal trots op. Het vierde nieuwe lid, is een herintreder. Greet was enige tijd geleden gestopt bij het koor en wilde nu toch weer graag meezingen. En ze heeft haar dochter zover gekregen om ook lid te worden van ons koor. Dus dat is helemaal leuk!”

De andere nieuwe toevoeging voor het Schevenings Vissersvrouwenkoor is Monique Harteveld, die Astrid Oudewaal zal opvolgen als dirigent van het koor. Afgelopen woensdag nam zij symbolisch het stokje over met de overdracht van de zangmap tijdens het afscheidsfeest van Astrid. Met 75 jaar vond Astrid het prima om het wat rustiger aan te doen en haar werkzaamheden als dirigent bij diverse Scheveningse koren neer te leggen. Zo nam zij eerder dit jaar al afscheid van het Hervormd Kerkkoor Scheveningen.

Monique Harteveld is natuurlijk geen onbekende op Scheveningen. Kinderkoor De Zeesterren heeft zij al jaren onder haar hoedde en ze organiseert het muzikale meezingspektakel op de vooravond van Vlaggetjesdag. Daarnaast maakt ze originele kinderliedjes onder de noemer Zingverhalen. En dan nu ook dirigent van het Schevenings Vissersvrouwenkoor. “Tini had het vijf jaar geleden al gevraagd aan Monique, maar die zag het toen niet zitten”, legt Marrie uit. “Nu Astrid aangaf te willen stoppen als dirigent, heeft Tini het gewoon weer gevraagd aan Monique en deze keer wilde ze de uitdaging wel aan. Dus daar zijn we heel blij mee.”


Spannend

Voor beide kanten breekt een spannende tijd aan. “Een nieuwe dirigent is altijd even wennen”, legt Marrie uit. “Elke dirigent heeft een eigen werkwijze en we moeten natuurlijk op elkaar ingespeeld raken. Ook voor Monique is het wennen. Die heeft voornamelijk altijd met jeugd gewerkt en nu een koor met alleen volwassenen. Dus dat zal in het begin vast een beetje aftasten worden.”

Marrie verwacht ook dat het repertoire van het koor in de toekomst een kleine update krijgt. “We zijn in essentie een christelijke zangvereniging en dat zal uiteraard ook blijven. Bij optredens doen we nu ook voor de pauze de christelijke liederen en na de pauze brengen we een wat luchtiger repertoire, waarbij mensen ook kunnen meezingen. Daar zitten nu ook al liedjes van Monique bij. Maar we verwachten wel dat Monique wat nieuwe inbreng zal hebben.”


Zin om een keer te kijken of het Schevenings Vissersvrouwenkoor wat voor jou is? Bezoek een repetitie. Het koor repeteert elke woensdag, van 20.00 tot 22.00 uur, in wijkgebouw Rehoboth aan de Nieuwe Laantjes 127.


Tekst: Jill van Calsteren

Afbeelding