Afbeelding
Foto: Ankie Driessen

School voor Praktische Filosofie en Spiritualiteit leert je eenvoudiger reageren op situaties

Het aantal mogelijkheden tegenwoordig om jezelf geestelijk te ontwikkelen is ontelbaar. Een richting die een bepaalde benadering heeft die anders is dan andere opleidingen, is de School voor Praktische Filosofie en Spiritualiteit. “Het doel is wat je in je hebt aan kwaliteiten, de bron, verder te ontwikkelen om het leven zo goed mogelijk aan te kunnen. Dat gebeurt bij onze school vanuit de basiskennis van eeuwenoude en moderne filosofen”, vertellen Marianne Schrijver en Francy Roemer die beiden al langer zijn verbonden aan de School. De School bestaat sinds 1961 in Nederland en heeft over de hele wereld vestigingen. In Den Haag is de school aan de Sportlaan gevestigd.

“Door onderzoek krijg je steeds meer zicht op hoe je dingen aanpakt: wat je denkt en doet in bepaalde omstandigheden. Vaak gebeurt dit vanuit een gewoontepatroon. Door er met elkaar over te praten leer je hoe het anders kan. Bij de School kom je er achter hoe dat denken en voelen op gang komt. Lichaam, emotie en geest zijn hierbij even belangrijk. Bij onze School leer je dat je lichaam als eerste reageert, dan komen gevoelens en daarna begint pas het verstand in actie te komen. Dat is een essentieel verschil in vergelijk met andere scholen.”, leggen beiden uit.


Makkelijker pareren

“Iedere week krijg je nieuwe kennis voorgelegd die je in de komende week kan toetsen. Past het bij je dan kun je er je voordeel mee doen en in de praktijk gebruiken. Je ervaringen bespreek je de week erna met elkaar. De ene week zul je meer praktische voorbeelden kunnen gebruiken dan de andere week. Op die manier kun je meer rust in je leven vinden en meer evenwicht en balans ervaren. Het is vooral de bedoeling dat iedereen zijn of haar eigen levensstijl blijft volgen. Je hoeft je niet aan te passen, dus je leven hoeft zeker niet saai te worden door praktische filosofie. Dingen waar je in je leven tegenaan loopt kun je na enige tijd meestal makkelijker pareren , is onze ervaring en die van studenten”, vertellen Marianne en Francy.


Afstand van angst

"Je leert zo snel over zaken die dicht bij je staan. "Neem het voorbeeld van overdadige angst. Het kan ons overspoelen. Je leert om op tijd te merken dat je hiervan afstand kunt nemen. Daarbij kun je je dan bijvoorbeeld afvragen: wat zou een wijs mens in deze situatie doen? Je geeft jezelf als het ware het antwoord want iedereen heeft die wijsheid in zich. We weten meestal niet hoe we die wijsheid kunnen vinden en gebruiken het daarom onvoldoende. Maar er zijn ook andere hulpmiddelen die je aangedragen krijgt. Zo leer je bijvoorbeeld dat het alleen jouw buitenkant is die reageert op een emotionele situatie. Maar dat dat niet je kern is. Het is dus slechts een stukje van jezelf hoe je op dat moment reageert. En het werkt meestal relativerend als je weet dat je niet in z'n totaliteit van slag bent en dat je anders naar de situatie kunt kijken. Deze hulpmiddelen worden in de lessen op de studenten overgebracht en door hen in de komende week geoefend”, lichten zij toe.


Minder ballast

"Minder oordeel aan een situatie geven kan bijvoorbeeld voordeel opleveren. Je vraagt je daarbij af, of het terecht is dat je zo oordeelt als je doet. En wat betekent dat oordeel nu voor mij? Je gaat er dan opener tegenover staan waardoor het probleem minder knellend wordt, minder vervelend is of gerelativeerd wordt waardoor we vrijer kunnen leven. Niet meer al die ballast mee slepen maar eenvoudiger kunnen reageren op situaties”, leggen Francy en Marianne uit. "Dat is het doel van de School.”

“Bij de School melden mensen zich aan die meer over zichzelf willen leren. Vaak zijn het mensen die niet helemaal tevreden zijn met hun leven. Het kan zijn dat je je afvraagt, wie ben ik en hoe verhoud ik me tot mijn omgeving, de wereld. Het hoeft niet perse een problematisch startpunt te zijn. Maar waar is dat als je niet goed voor jezelf zorgt je ook niet goed voor anderen kunt zorgen. De school kan een spiegeleffect hebben”, menen Francy en Marianne.

Je kunt bij de school starten met een cursus van tien lessen die je het begin van de praktische filosofie bijbrengt. Daarna kun je in lengte van jaren cursussen blijven volgen.

Marianne en Francy: “Jongeren shoppen tegenwoordig bij allerlei zelfhulp groepen. Ze willen zich vaak niet verbinden. Bij de School kun je door eens per week onderdeel te zijn van één geheel in korte tijd oplossingen vinden voor problemen waar je misschien anders mee blijft rondlopen. Het kan een stimulans zijn dat samen te doen en met elkaar naar praktische oplossingen te kijken die je wekelijks met elkaar bespreekt”. Bij de School komt in een later stadium ook meditatie om de hoek kijken. In de buurt van Deventer is daar een studie-praktijk centrum voor, de Oxerhof.

Kijk voor meer informatie op de website: www.praktischefilosofie.nl.


Tekst: Ankie Driessen