Afbeelding
Foto: Dick Teske

Het Schevenings Toneel: ‘Tebij in ons êge doen’

Het Schevenings Toneel mag eindelijk weer op de planken. Vanwege corona verviel twee jaar achtereen de jaarlijkse uitvoering van de Scheveningse toneelvereniging, maar nu mag het weer! De kaartverkoop gaat als een dolle en laat zien dat de fysieke voorstellingen ernstig gemist werden de afgelopen jaren.

“Het is echt ongelooflijk hoe het gaat met de kaartverkoop”, zegt voorzitter Leendert Pollie. “Vorige week was binnen een paar dagen al de eerste zaterdag uitverkocht. Nu zijn er nog slechts 90 kaarten beschikbaar. Met name voor vrijdag 4, zaterdag 5 en de middagvoorstelling van zaterdag 12 november zijn nog plekken beschikbaar. De avondvoorstelling van zaterdag 12 november is uitverkocht en vrijdag 11 november op een haar na!”

De voorstelling ‘Tebij in ons êge doen’ die het Schevenings Toneel gaat spelen, stond eigenlijk gepland voor 2020. Leendert: “Toen vierde Nederland 75 jaar bevrijding, dus toen was dit stuk, dat zich afspeelt in 1946, net na de bevrijding, heel toepasselijk. Maar eigenlijk kan het nu nog steeds, want nu probeert iedereen weer terug te gaan naar het normale van voor de coronatijd, dus het verhaal over verandering en weer terug naar je ‘eigen doen’ blijft actueel.”


Het stuk is geschreven door Arie Spaans en werd 26 jaar geleden al eerder opgevoerd. De spelers nemen ons mee naar het Scheveningen van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Scheveningen was, zoals veel meer dorpen en plaatsen langs de kust, ontruimd door de bezetter om plaats te maken voor de Atlantik Wall. Na de bevrijding wilde men zo snel mogelijk terug naar huis en de geregelde maatschappij. Echter, Scheveningen was een puinhoop, leeggeroofd, geen stenen meer in de straten. Veel huizen beschadigd, zonder ramen, zonder kozijnen en deuren. Bovendien fungeerde Duindorp als gevangenkamp.

Twee Scheveningse echtparen proberen de draad weer op te pakken na de oorlog. Het ene echtpaar heeft al een woninkje, dat net is ingericht. Het andere echtpaar heeft net een woning toegewezen gekregen en zijn die aan het opknappen.


“Het verhaal blijft overeind, daar hebben we niets aan hoeven veranderen”, legt Leen uit. “Maar we hebben nu wel wat leuke dingen kunnen doen qua decor en het wordt gespeeld door allemaal andere spelers dan toentertijd. Oh, dat is niet helemaal waar. Er is één speler, Peter den Heijer, die vorige keer ook heeft meegedaan. Hij speelt dit keer precies dezelfde rol. Dus dat is wel grappig.”


Peter doet graag weer mee met het Schevenings Toneel. “Het klinkt misschien cliché, maar het Schevenings, het dialect en de dracht, dat is gewoon cultureel erfgoed. Er zijn nog maar weinig mensen die het Schevenings van huis uit spreken en de dagelijkse drachtdraagsters zijn inmiddels allemaal overleden. Daarom is het Schevenings Toneel zo belangrijk om het Scheveningse dialect en bepaalde gebruiken in ere te houden.”


De voorstelling wordt op 4, 5, 11 en 12 november gespeeld in de grote zaal van Ons Centrum, aan de Tesselsestraat. Er zijn nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar, dus wees er snel bij. De kaarten à 16,50 euro kunnen besteld worden via de website: www.hetscheveningstoneel.nl.