Afbeelding
Foto: EMK

Ron Dijkhuizen met pensioen en verlaat de vissector

Algemeen

Vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd heeft Ron Dijkhuizen afscheid genomen van zijn werkgever, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hij heeft daar de laatste jaren gewerkt als inspecteur medewerker toezicht en kwam daardoor wekelijks in visafslagen en visverwerkende bedrijven.

Alles bij elkaar heeft de 66-jarige er bijna vijftig jaar in de vissector opzitten. Ron Dijkhuizen moest op 18-jarige leeftijd zijn vader Arie helpen in de viszaak. Dat deden ook zijn broers Mink en Arie. Zijn twee jaar oudere broer Gerrit was een toegewijd visserman en voer voor rederij W. van der Zwan & Zonen. Gerrit verongelukte destijds op de SCH-303. “In 2008 werd de viszaak van mijn vader verkocht en kon ik aan de slag bij het toenmalige Productschap Vis, als visinspecteur in de Scheveningse visafslag”, vertelt Dijkhuizen.

Toen in 2014 het productschap werd opgeheven, kon Ron zijn taak voortzetten onder de vlag van de NVWA. Vanaf dat moment vielen ook de afslagen van IJmuiden en Den Helder binnen zijn werkterrein, evenals visverwerkende bedrijven. Maar ook aan boord van vriestrawlers voerde hij testen uit. “Onder andere het meten van de temperatuur van de vis is in het kader van voedselveiligheid erg belangrijk”, legt hij uit. “Een definitief afscheid van de vis is het niet echt, want ik ga mij bezighouden met gastlessen voor het Nederlands Visbureau. Dan kan ik mooi vertellen van wat ik de voorgaande jaren heb ervaren.”