Afbeelding
Foto: Dick Teske

‘Tijdens je afwezigheid wordt je kat goed verzorgd’

Over heel Den Haag verzorgen tientallen vrijwilligers van Vereniging Kattenzorg katten van hun eigen buurtbewoners die op vakantie zijn. Dat is nodig, want de dieren kunnen slecht tegen een leeg huis zonder baasje. De vrijwilligers geven de katten te eten, eventueel medische verzorging, kijken om naar andere dieren in huis, legen de brievenbus en geven planten water. Kortom, Kattenzorg is een heel sociaal gebeuren in het Haagse.

Judith van Lier bezoekt als vrijwilliger voor de Vakantiedienst van Kattenzorg Den Haag regelmatig een aantal adressen in de buurt om katten te verzorgen. Zelf is ze regelmatig voor haar werk in het buitenland en dan komt een andere vrijwilligster haar poes Lilo te eten geven. “Het is fijn als iemand langskomt als ik weg ben”, zegt Van Lier. “Katten kunnen beter thuisblijven, want het zijn erg aan huis gebonden dieren. Als je ze weghaalt uit hun omgeving zijn ze ongelukkig en angstig.” Van Lier sloot zich aan bij Kattenzorg toen haar inmiddels overleden kat Casper tweemaal per dag een diabetes-injectie moest hebben, terwijl ze op vakantie ging. Dus wat te doen? “Iemand vroeg me of ik Kattenzorg kende. Dat was niet het geval, maar ik werd daarna lid, zodat ik van de Vakantiedienst gebruik kon maken. Tijdens mijn afwezigheid is een vrijwilliger gekomen die Casper goed verzorgde.”


Op haar beurt meldde Van Lier zichzelf aan als vrijwilliger voor de Vakantiedienst, de grootste poot van Kattenzorg met 450 onbetaalde krachten die in de hele regio Haaglanden actief zijn. “De vrouw die bij mij kwam vertelde dat de vereniging verzorgers tekort kwam. Toen gaf ik me op”, vertelt Van Lier. “Kattenzorg heeft nog steeds een tekort aan vrijwilligers. Vooral in de zomer is het een gekkenhuis.” Van Lier geniet van haar werk. “Ik ben dol op dieren en door het verzorgen leer ik de mensen uit mijn buurt beter kennen. Ik heb vier tot vijf vaste adressen waar ik langs ga, soms moet ik er twee keer per dag naartoe. Ik doe al zes jaar huisbezoek en ik blijf het voorlopig doen. Nu nog heb ik een fulltime baan, maar als ik met pensioen ben hoop ik meer te kunnen betekenen voor Kattenzorg.”


Vissnack 

Tijdens het bezoek kom je lieve, opmerkelijke katten tegen, maar je loopt evengoed kans op een gekke situatie, weet Van Lier. “Ik zorgde eens voor twee katten, een cavia en vissen op één adres. Op een keer kwam ik binnen en zag ik de vissen niet meer. Een van de katten bleek de vissen verslonden te hebben. Ik informeerde de baasjes die vervolgens vroegen of ik meteen de tafel bij het aquarium kon weghalen, maar ja, het was al te laat.” Van Lier maakt tijdens een bezoek foto’s. “Voor de baasjes is het een hele geruststelling om te weten dat hun huisdier happy is.” Katten hebben hun eigen, soms sterke persoonlijkheid, stelt ze. “Zo verheug ik me altijd op het weerzien met Hugo, een enorme grote rode kater. Zo’n leuk beest! En baasjes zijn blij en dankbaar voor de verzorging. Van Lier: “Soms nemen ze een kleinigheidje voor me mee.” Ze toont een linnen tas met daarop een zwarte kat genaaid. “Mijn laatste cadeautje, van Rhodos afkomstig. Dat is een blijk van waardering.”

 

Golflengte

Vrijwilliger word je niet zomaar. Betrouwbaarheid is ‘key', want je komt andermans huis binnen. "Een wijkcoördinator brengt een aspirant-vrijwilliger eerst een bezoek”, legt Margo Labohm, secretaris van Kattenzorg Den Haag uit. "Diens ervaring is beslissend of iemand geschikt is. Bij de eerste keer dat je als vrijwilliger op bezoek gaat maak je kennis met de baasjes, kijk je of het klikt en vice versa. Dat gaat bijna nooit mis, want mensen die van katten houden zitten nu eenmaal vaak op dezelfde golflengte. Daarna neem je met hen een vragenlijst door, waarmee je alle eventuele werkzaamheden vastlegt”. "Het is een soort contract waarin je vastlegt wat er van je verwacht wordt”, aldus Van Lier.

Kattenzorg Den Haag bestaat 62 jaar. Voor 15 euro ben je lid van de vereniging en mag je de Vakantiedienst inschakelen. Nieuwe vrijwilligers zijn hard nodig, we komen nog steeds tekort, benadrukt de secretaris. "Kijk op www.kattenzorg-denhaag.nl en meld je aan.”


Tekst: Harry Oosterveen