Afbeelding
Foto: Dick Teske

Tante Knier en KNRM slaan weer de handen ineen

Het gigantische maaltijdeninitiatief van René Vink (Café Tante Knier) voor hulpbehoevende ouderen tijdens de coronapandemie ligt nog vers in het geheugen. Die actie kon op veel waardering uit de buurt rekenen, want diverse bedrijven schonken producten en vele bewoners stroopten hun mouwen op om te helpen. De credits hiervoor gaan volgens René voor een belangrijk deel naar John Roos en Marco Toet van de KNRM. “Door hen is destijds de bal gaan rollen.” Nu hopen de onbaatzuchtige mannen weer op massale hulp voor een nieuwe, en volgens eigen zeggen, noodzakelijke actie voor kinderen die zonder te ontbijten naar school gaan.

Na het begin van de eerste corona lockdown startte John en Marco met het doneren van boodschappen voor kwetsbare ouderen. Dat werd niet door iedereen opgepakt, waarna John contact opnam met René. De samenwerking die volgde zette serieuze zoden aan de dijk. Vanuit die saamhorigheid en een actuele, schrijnende situatie in deze maatschappij, is de nieuwe actie ontstaan. “Je hoort veel over kinderen die op school zitten maar niet te eten hebben: niet ontbijten”, begint John. “Kinderen zijn de toekomst. Dat gaat me aan m’n hart. We moeten wat doen!”


Schaamte

John, Marco en René willen nú de basis leggen met een ontbijt voor elk kind uit alle Scheveningse wijken, dat zonder te eten naar school komt. John: “Brood met beleg. Simpel. Punt. Van twee scholen weten wij inmiddels dat gemiddeld twee tot vier kinderen zonder te eten naar school komt. Dit is een ongelooflijk groot probleem, zeker gezien de huidige malaise waarin boodschappen- en energieprijzen tot waanzinnige hoogten stijgen. Wat het moeilijk maakt, is dat kinderen niet op deze wijze onder de aandacht willen komen op het schoolplein. De schaamte bij hen kan groot zijn, wanneer wij openlijk ontbijtjes gaan uitdelen.”


Doordacht plan

De mannen staken dus wederom de koppen bij elkaar om actie te ondernemen. Een team van toegewijde vrijwilligers verzamelen dat zich keihard uit een goed hart inzet is één, maar welke koers vaar je om het aantal kinderen dat in acute nood verkeert te achterhalen? En hoe ga je hen anoniem te eten geven? John en Marco pleiten voor een doordachte samenwerking met de directeuren van alle Scheveningse scholen. Marco: “Met als uiteindelijk doel: het gewenst aantal ontbijt/lunchpakketten voor een hele week afleveren bij de hulpbehoevende kinderen. En als alleen een klein team van elke school ervan afweet, dan blijft de anonimiteit gewaarborgd.”


Oproep aan bewoners

John, Marco en René doen, naast het vaste team van Tante Knier en de vele medewerkers van de KNRM, derhalve een noodzakelijke oproep aan Scheveningse bedrijven en buurtbewoners in alle wijken. René: “Ik stel Tante Knier ter beschikking om producten van welwillende bewoners in ontvangst te nemen en de verse ontbijtjes voor de hulpbehoevende kinderen te bereiden. Graag op maandagen en woensdagen, zodat we een hele week gedekt hebben, maar financiële bijdrages zijn natuurlijk ook zeer welkom. De Hoogvliet en Jumbo doen in ieder geval weer mee!"

Een belangrijke rol zien de organisators weggelegd voor een of meerdere vrijwilligers die de contacten leggen met alle scholen. John: “Per school willen wij vervolgens afspreken om één vast contactpersoon te hebben die dit project met ons strikt vertrouwelijk behandelt naar de kinderen toe. Deze contactpersonen zijn van onschatbare waarde, omdat alleen zij inzicht hebben in de situatie waarin kinderen verkeren. Vanuit dit contact hopen wij een vaste procedure voor dit project in gang zetten, zodat deze kinderen écht geholpen worden.”

Een grote wens van de mannen is om dit project uit te rollen naar andere stadsdelen. Marco: “Wij willen gelijk een blauwdruk zijn voor groepen bewoners en ondernemers buiten Scheveningen. Ook landelijk moet deze handschoen opgepakt worden”. John valt bij: “De burgerinitiatieven schoten in coronatijd als paddenstoelen uit de grond. Dat domino-effect hebben we weer nodig, maar nu voor onze kinderen. Pak dit project op en neem het over!”


Aanmelden voor de Ontbijtactie voor kinderen van Tante Knier & KNRM Scheveningen kan worden gedaan via e-mail: 

prinsenhof99@gmail.com. De organisators ontvangen ook graag suggesties en ideeën! Financiële donaties zijn welkom op NL88RABO0349318654 ten name van R.J.G. Vink.


Tekst: Alexander Serban

Afbeelding