Afbeelding
Foto: HO

Zelfs afval weggooien wordt een feestje in de Renbaanstraat

De Renbaanstraat doet iets minder stenig aan. Vorige week dinsdag arriveerden op een vrachtwagen twee vrolijke ORAC-containertuintjes, volgestouwd met planten en bloemen als de felgele zonnehoed, geraniums en sedum. Beide bakken, gemaakt van gerecycled plastic, liggen nu om de ORAC’s heen ter hoogte van nummer 46. Minder Grijs Meer Groen (MGMG) nam het initiatief. CityGard, Innocent, Den Haag en Welzijn Scheveningen maakten de plaatsing van de tuintjes mogelijk.

Bewoonster Claudia de Mos wist de ORAC-tuintjes veilig te stellen voor haar straat. Nu kan zij elke dag van de ORAC-tuintjes genieten. Ze staan recht voor haar deur. “Een tuintje rondom een ORAC verandert een stenig stads hoekje in een kleine groene oase”, vertelt Esther Blom van Minder Grijs Meer Groen (MGMG). In de stromende regen is ze blij met de komst van de twee plantenbakken. “Voor het straatbeeld en de biodiversiteit in deze straat is de vergroening van de ORAC’s heel goed”, zegt ze. “Op deze locatie is het CityGard-tuintje op de traanplaat rondom de ORAC’s een mooie oplossing, het beperkt de ruimte op de stoep niet. In de Dirk Hoogenraadstraat is een tuintje rondom de ORAC in de volle grond. Dit kan alleen op plekken waar veel ruimte is rondom de afvalbakken.”

Een medewerker van het Haagse Groencentrum legt ondertussen de plantenbakken van plastic rondom de eerste ORAC, waarmee het aangezicht van dat afvalpunt meteen verandert. Er ging een heel traject aan vooraf voor het zover was. Blom: “Voorjaar 2021 lanceerde Innocent de Groene Vrienden-actie, waarmee bewoners geld konden werven voor een duurzaam project. Mensen die tijdens de actieperiode een Innocent-product kochten, mochten een bedrag van 25 cent doneren aan een van de aangemelde Groene Vrienden-projecten. MGMG deed in samenwerking met Wijkoverleg Scheveningen-Dorp aan deze actie mee met het ORAC-vergroeningsproject. We wilden graag twee locaties vergroenen.”


Foto liken

“Het bedrag wat wij via deze actie binnenhaalden, was nog niet voldoende om één locatie te kunnen vergroenen. Om toch twee ORAC-punten te kunnen aanpakken, boden verschillende partijen hulp. De leverancier van de CityGard-tuintjes legde een bedrag bij voor een locatie met CityGard-containertuintje en de gemeente sponsorde de plantenhaag in de volle grond.”

Bewoners mochten vervolgens locaties indienen via een post op de Facebookpagina van MGMG, voorzien van een foto. Stemmen deden buurtbewoners door de foto te liken. De straat die de meeste stemmen vergaarde, kreeg het tuintje geplaatst. “Ruim twintig verschillende plekken kwamen in beeld, mensen stemden fanatiek”, aldus Blom.

Eigenaar van CityGard, Henk-Jan Room, is vandaag bij de plaatsing aanwezig. “Wij zijn de bedenkers van dit concept”, legt hij uit. “De plantenbakken vervaardigen we met een 3D-printer. Ze zijn van gerecycled plastic afval, van het soort dat doorgaans in de ORAC terechtkomt. Dus dat is een extra leuk gegeven. In elk stadsdeel staan onze bakken. Momenteel rollen we zo’n 50 stuks over de stad uit. Wat mooi is, is dat het een buurtgedragen, sociaal project is. De tuintjes nodigen mensen uit tot een praatje.”

“Buurtbewoners gaan ze verzorgen. Dat was ook een eis van de gemeente”, licht Blom toe. Wanneer de gemeentereiniging de ORAC’s leegt, gaan de tuintjes mee omhoog. Als een soort hangende tuinen van Den Haag.


‘Met plezier’

Claudia de Mos kreeg voor haar ingediende locatie aan de Renbaanstraat de meeste stemmen, en dus kwam het tuintje bij haar voor de deur. “Ik heb er lang op moeten wachten, maar dat was het helemaal waard.” Ze bewondert de vrolijke kleurenpracht van de bloemen. “De tuin is supermooi, mooier dan verwacht”, vindt ze. “Ze staat recht voor mijn deur en daar ben ik 100 procent blij mee. Ik zal met plezier mijn vuilnis in de ORAC’s gooien. En elke dag even kijken.”

Volgens de medewerker van het Groencentrum zijn de tuinen biologisch geteeld en de planten blijvend groen. Esther Blom en Henk-Jan Room hopen op meer middelen zodat Den Haag alle ORAC-punten kan gaan vergroenen. “ORAC-tuintjes trekken vlinders en bijen aan, goed voor de biodiversiteit. Bovendien moet het sociale aspect de gemeente toch aanspreken? Belangstelling is er genoeg.”


Tekst: Harry Oosterveen