Afbeelding
Foto: PR

“Alles wat vliegt, vind ik leuk”

Half september is Franka Tempelaar in Zandvoort Nederlands kitesurfkampioene in de discipline kite wave geworden. De geboren en getogen 25-jarige Scheveningse stond al vanaf haar derde levensjaar op de surfplank. Vader Rolf was 22 jaar geleden een fanatiek en goede surfer, die zijn dochter graag in zijn voetsporen zag volgen. Sinds kort is ze werkzaam als stewardess bij Transavia. ““Alles wat vliegt, vind ik leuk”, zegt ze met een glimlach doelend op haar werk en hobby.

“Mijn vader heeft mij ook altijd gecoacht en bijgestaan bij alle wedstrijden”, diept Franka op uit haar jeugd. “In onze vakanties gingen we altijd naar de zee en mijn vader inspireerde mij met zijn wind- en kitesurfkunsten. Tegen de tijd dat ik 11 jaar oud was, mocht ik kitesurfen. En dat ging al vrij snel erg goed. Tijdens mijn jeugd heb ik samen met mijn ouders veel wedstrijden afgelopen. Mijn beste prestatie tot twee weken geleden was een vijfde plek op het Europees kampioenschap. Ik heb ook vaak bij Nederlandse kampioenschappen op het podium gestaan. Dat was toen nog bij de discipline freestyle. Vanaf mijn 18e ben ik overgestapt naar de discipline wave. De discipline waar ik dus nu Nederlands kampioen in ben geworden.”


Startsein

Een gouden medaille bij het Nederlands kampioenschap is voor Franka zeker geen reden om op haar lauweren te gaan rusten. Het lijkt het startsein voor veel meer. “Mijn doel voor de komende jaren is meedoen met de internationale wedstrijden en daar hopelijk een goed resultaat te behalen. Maar het belangrijkste is vooral heel veel plezier hebben op het water. Of het nu om kitesurfen, golfsurfen, tow-foilen of wingen is, ik vind het allemaal mega leuk!” Sinds kort is Franka stewardess bij de luchtvaarmaatschappij Transavia. “Het is af en toe een beetje lastig om mijn tijd goed in te delen om ook aan kitesurfen toe te komen. Met onregelmatige tijden en het slapen daarnaast ook op gekke tijden. Maar tot nu toe gaat het redelijk.”


Terug naar 17 september, de dag dat de Scheveningse werd gekroond tot Nederlands kampioenschap Kite Wave in Zandvoort. Franka: “We hadden die dag te maken met extreme Noordzee condities. We moesten de jury imponeren met hoge top turns, radicale manoeuvres, flow en ongelofelijke snelheid. Wegens corona én het uitblijven van de perfecte condities kon het open NK Kite Wave twee jaar lang niet plaatsvinden. Des te groter was de vreugde, de motivatie én het niveau tijdens deze 2022 versie van het NK. Tijdens de eerste heats werd snel duidelijk dat de top van Nederland aanwezig was. In een Noordzee met 2,5 tot 4 meter hoge golven en meer dan 30 knopen wind waren de condities alles behalve eenvoudig. Desondanks probeerden we extreme tricks, lef en energie te tonen. Dat lukte bij mij zeer goed die dag.”


Het kitesurfen is vooralsnog geen olympische discipline, dus de grote aandacht voor haar als sporter ontbreekt. “Ik focus me nu op de discipline waar ik nu succesvol in ben, het kitewave. Maar zeg nooit nooit dat ik overstap naar een olympische discipline", besluit Franka.


Tekst: Ronald Mooiman