Afbeelding
Foto: Dick Teske

Met reuzekonijn Teun is het altijd feest

Op 4 oktober is het Dierendag en dus ging De Scheveninger langs bij een bijzonder huisdier in de buurt. Het 6-jarige konijn Teun is een Duitse Reus en woont bij Kim en Lola in Duindorp.

Wie denkt dat het konijn met z’n 6,5 kilo een extreem groot konijn is, heeft het mis. Teun stamt af van het beroemde konijn Rambo die met bijna 14 kilo de naam van het ras echt eer aandeed. “Rambo was de oom van Teun”, vertelt eigenaresse Kim Ploeg. “Teun was één van de kleinste uit zijn nest. Maar toen ik hem zag, was ik gelijk verliefd.”

Het konijn maakt al zes jaar deel uit van de familie. “Hij heeft ooit tien kilo gewogen, maar inmiddels begint de ouderdom z’n tol te eisen.” De nu 11-jarige dochter Lola herinnert zich nog de tijd dat Teun bijna net zo groot was als zijzelf. Ze toont een foto van hen tweetjes samen op de bank, waarbij Lola nog maar nauwelijks te zien is onder het konijn dat lekker warmpjes bovenop het meisje is gaan liggen. Vriendinnetjes van Lola komen soms speciaal voor de Duitse Reus even het huis binnen. “Soms schrikken ze wel een beetje dat hij zo groot is”, zegt Lola. “Maar als ik dan vertel dat hij echt heel lief en zacht is, durven ze hem toch wel te aaien.”


Stoute gedrag

Volgens Kim en Lola heeft Teun een sterk eigen karakter. Ze noemen hem 'eigenwijs en pittig' en soms zelf 'stout en lomp'. “Hij weet precies wat hij wel en niet mag doen, maar hij doet het allemaal toch wel. Ook als je hem al een paar keer gewaarschuwd hebt.” Zo mag Teun alleen in de huiskamer en tuin rondlopen, maar als de gangdeur een keer per ongeluk open blijft staan, komt hij gelijk aanhollen om op onderzoek te gaan. “En als je hem dan betrapt blijft hij doodstil staan, alsof we hem dan niet zien”, zegt Kim lachend.

Met zijn stoute gedrag komt Teun soms in de problemen. “Het is en blijft een knaagdier”, legt Kim uit, terwijl ze wijst op de sporen van het geknaag aan de houten tafel en ander meubilair. “Hij zet overal z’n tanden in. Dus we hebben alle snoeren goed verborgen en achter de televisie bakstenen neergelegd zodat hij niet bij de kabels kan komen.” Eén keer liep het bijna slecht af voor Teun. “Hij had een gat in het gordijn geknaagd en daar z’n hoofd doorheen gestoken. Toen is hij gaan draaien en heeft zichzelf bijna verstikt. Inmiddels zijn alle overgordijnen verwijderd om te worden ingekort. “Alle onderkanten waren kapot.”


Lieve reus

De Duitse Reus is het grootste konijnenras ter wereld. Met een lichaamslengte van ongeveer 75 centimeter, een oorlengte van 20 centimeter en een normaal maximumgewicht van 11,5 kilo is dit ras zwaarder dan de Vlaamse Reus, maar de grootte is hetzelfde. De beesten stammen wel af van de Vlaamse Reus, maar werden rond 1885 naar Duitsland gehaald en gefokt als vleeskonijn. Na verschillende fokprogramma’s is hiermee het ras Duitse Reus ontstaan.

Mensen die zo’n groot konijn in huis willen halen, moeten veel ruimte hebben, en voldoende tijd om het beest aandacht en liefde te geven. Want volgens Lola en Kim is Teun toch vooral een erg lieve reus. “Hij kan soms echt om aandacht vragen met een heus konijnendansje en wil dan even geaaid worden.” De familie kijkt uit naar Dierendag. “We gaan hem weer lekker verwennen met een uitgebreide maaltijd met veel knaagdiersnoepjes, pompoenpitjes, gedroogd fruit en dat soort dingen. Het is altijd feest met hem, dus dan mag het op Dierendag ook wel echt een feest vóór hem zijn.”



Tekst: Gerard van den IJssel