SCH-81 vist op Engelse walharing

Half augustus arriveerde de vriestrawler SCH-81 ‘Carolien' van rederij Vrolijk in Scheveningen. In de ruimen: horsmakreel uit Marokkaanse wateren. Inmiddels vist de SCH-81 op haring in de Noordzee.

Het was de derde keer dat de 126 meter lange trawler half augustus Scheveningen binnenliep. Normaliter lost de SCH-81 steevast in IJmuiden. Scheveningen is voor een trawler van dit formaat niet echt makkelijk om binnen te lopen. De SCH-81 had er een lange stoom van meer dan 1.500 mijl opzitten en met zo'n vier reizen in Marokkaanse wateren achter de rug.
Na het lossen van de horsmakreel in Scheveningen vertrok de trawler op maandag 22 augustus naar de vangstgebieden in de noordelijke en westelijke Noordzee. De haring waar de meeste Nederlandse trawlers achteraan zitten, migreert langs de Schotse en Engelse oostkust naar het zuiden.
Op maandag 12 september viste de SCH-81 in een strook tussen het Engelse Scarborough en het Schotse Edinburgh op vijftien tot soms vijfentwintig mijl uit de kust. Het betreft hier de zogenaamde Engelse walharing. Een visserij die al eeuwen plaatsvindt. Behalve Nederlandse trawlers zijn ook Schotse en Deense tankboten en onder Franse vlag varende vriestrawlers actief in dat gebied.