Elf stolpersteine geplaats in Van Beverningkstraat

Op woensdag 21 september zijn er elf stolpersteine, of struikelstenen, geplaatst in de Van Beverningkstraat voor de vier woonhuizen van voormalige Joodse bewoners.

De in totaal elf bewoners van de nummers 102, 119, 120 en 147 zijn in de oorlog opgepakt of noodgedwongen verhuisd en uiteindelijk in een concentratiekamp vermoord. Het betreft alle voormalige Joodse bewoners uit de Van Beverningkstraat waarvan bekend is dat zij in de oorlog zijn vermoord.

Struikelstenen of ‘Stolpersteine' zijn een indrukwekkend kunstwerk van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Struikelstenen zijn kleine vierkante, koperen steentjes (plaatjes eigenlijk) van 10 bij 10 centimeter met daarin gegraveerd de naam, geboorte- en sterfdatum van mensen die door de nazi’s zijn vermoord of tot zelfmoord gedreven. Ze worden gelegd in de stoep voor hun voormalige woonhuizen. "Je struikelt er niet fysiek over, maar wel met je hart. Ineens realiseer je je dat de slachtoffers heel gewone mensen waren, die gewone levens leidden, in gewone huizen, in onze huizen."

Dankzij een crowdfundingsactie onder de huidige bewoners van de Van Beverningkstraat is dit initiatief mogelijk geworden. Op woensdag werden tijdens de kleine ceremonie het gezin Kaas van nummer 102, bestaande uit vader Isidore Eduard, moeder Irma Kaas-Van Gelder en hun dochtertje Johanna Jeanette; Alfred Kardorff van nummer 119; Hesje en Bertha van Ments en Rosa Berger-Vredenburg, wonende op nummer 120; En tot slot het gezin Keizer, dat op nummer 147 woonde, herdacht.