Afbeelding
Foto: Nico Mos

Nieuwkomer Jaimy Brute heeft betaald voetbal nog niet uit zijn hoofd gezet

Jaimy Brute (23) speelde in de jeugdopleiding van Sparta en maakte, onder trainer Henk Fraser, zelfs zijn debuut in Sparta 1. Daarna vertrok Jaimy naar het buitenland om vervolgens dit seizoen neer te strijken bij SVV Scheveningen.

Jaimy speelde weliswaar jarenlang bij Sparta Rotterdam, maar is een geboren Hagenaar. “Ik ben ooit in de F-jeugd begonnen in Wateringse Veld. Daarna heb ik tot de D-jeugd bij Velo gevoetbald. Ik heb één seizoen gespeeld bij Haaglandia om daarna naar Sparta te gaan. Daar speelde ik eerst in de jeugd en later in Jong Sparta. In totaal heb ik daar 8 jaar gevoetbald", blikt Jaimy terug op zijn eerste stappen in het voetbal.

Hoewel hij als 17-jarige debuteerde bij Sparta speelde hij zijn wedstrijden bij Jong Sparta. Jaimy: "Op een gegeven moment liep dat toch niet. Uiteindelijk bleek het aan beide kanten niet te klikken, zo loopt dat soms, en ik zette een punt achter het Sparta-verhaal."


Jaimy zat toen een jaar zonder club. "Op een gegeven moment wil je toch weer voetballen en ga je zelf clubs bellen. Maar dan kom je toch heel anders binnen, dan dat je gevraagd wordt. Daarbij viel het ook samen met de coronaperiode", legt Jaimy uit. "Uiteindelijk werd ik door een oude bekende gebeld of ik in Zweden wilde voetballen. Ik heb meteen ja gezegd, omdat ik graag wilde voetballen."

Na een aantal wedstrijden in Zweden te hebben gespeeld om weer in het wedstrijdritme te komen, kwam Jaimy in Griekenland terecht. "In Kreta voetbalde ik in het seizoen 2021-2022 bij een vereniging op het derde niveau van de Griekse competitie. Ik heb daar echt top maanden gehad, maar op een gegeven moment ga je toch twijfelen: blijf ik in het buitenland of ga ik terug naar Nederland? Toen gemaakte afspraken niet werden nagekomen dacht ik: 'Ik ga terug naar Nederland'."


Via voetballer Rico Kogeldans kwam Jaimy in contact met SVV Scheveningen. "In eerste instantie zou ik eerst meetrainen met het tweede team, maar uiteindelijk mocht ik toch direct met de selectie meetrainen. Mijn eerste gesprek met trainer John Blok en de andere trainers was goed. Zij zagen al direct in dat ik mij niet bij het tweede team hoefde te melden", vertelt Jaimy.

Volgens Blok is Jaimy een rustige en bescheiden jongen met een enorme drive. "Ondanks dat hij later is ingestroomd, heeft hij alles bij ons gespeeld. In het begin als rechtsachter, omdat we daar een probleem hadden. Het zegt iets over het karakter van Jaimy, dat hij in het belang van de ploeg daar gelijk voor is gegaan." Jaimy valt bij: "Ik ben van origine geen rechtsback, maar ik kan er wel spelen. Ik ben meer een 'box to box'-speler en voel mij meer thuis op het middenveld."

De laatste wedstrijden van SVV Scheveningen speelde Jaimy op het middenveld. "Nu hij op het middenveld speelt komen zijn kwaliteiten er nog beter uit. Jaimy heeft loopvermogen, een goede versnelling en is sterk in duels. Ik ben er van overtuigd, dat Jaimy nog flink wat stappen kan maken en een echte aanwinst is voor Scheveningen", aldus Blok.


De 23-jarige voetballer voelt zich thuis bij de Scheveningse voetbalclub, maar heeft het betaald voetbal nog niet uit zijn hoofd gezet. "Natuurlijk is het in het begin even wennen, maar een aantal spelers ken ik nog uit mijn tijd bij Jong Sparta. Ik kan nu al zeggen dat ik de juiste keuze heb gemaakt om naar Scheveningen te komen." Jaimy gaat verder: "Ik heb voor een jaar getekend bij Scheveningen. Ik hoop er een top jaar van te maken en hopelijk speel ik mij dit seizoen in de kijker bij de scouts van betaald voetbalclubs", besluit Jaimy.