Delen natuur Meijendel in slechte staat

Delen van de natuur in Meijendel, het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland, blijken in slechte staat te zijn, zo concludeert een anderhalf jaar durend onderzoek van de provincie Zuid-Holland.

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de stikstofproblematiek en de invloed die dit heeft onder anderen op natuurgebieden. De hoeveelheid stikstof die neerslaat op de bodem en in het water, heeft gevolgen voor de oorspronkelijke begroeiing van het natura 2000 gebied. Planten als bramen en verschillende soorten grassen, hebben hier juist baat bij en daardoor raken delen van de duinen overwoekerd.


De belangrijkste knelpunten in het natuurgebied die naar voren zijn gekomen in het onderzoek, zijn het gebrek aan dynamiek, vermesting en verzuring van de bodem. Ook verdroging, versnippering van plantensoorten en de aanwezigheid van exoten zorgen voor problemen. Daarnaast is herstel van de winddynamiek, die zorgt voor de verstuiving van kalkrijk zand, een belangrijk aandachtspunt.


Ook is het slecht gesteld met de konijnenpopulatie in Meijendel. Zij zorgen voor natuurlijke begrazing, en door hun lage aantal treedt er sneller vergrassing en verruiging op. Stichting Hart voor Nederland maakt zich dan ook grote zorgen en roept onder anderen de provincie en Dunea op om in actie te komen.