Afbeelding
Foto: Richard Mulder

Grootste Korenfestival Haagse regio terug op Scheveningen

Op zaterdag 24 september van 11:30 tot 18:00 uur vindt het grootste gratis Korenfestival van de regio Den Haag voor de vijfde keer plaats in het hart van Scheveningen: ‘Terug naar de Kust’! 

37 koren met meer dan 1000 koorleden zorgen voor een uniek zangspektakel op zeven binnen- en buitenpodia in de Keizerstraat, Jurriaan Kokstraat (Bethelkerk), Marcelisstraat en het strand. De koren komen uit de regio Den Haag en verder uit heel Nederland én Oekraïne. De komende edities schenkt De Scheveninger aandacht aan een speciaal Schevenings koor en natuurlijk het volledige programma. Vandaag ruim baan voor de organisators van het festival: YMCA Popkoor.

Zoals vele cultuurevenementen mag ook Terug naar de Kust eindelijk weer los na de coronapandemie. Hoe voelt dat drie jaar na dato? “Het geeft ons weer een heerlijk gevoel om te zingen, het maakt je blij”, zegt Anneke Verstappen. “De laatst geplande editie in 2020 zou ons eerste lustrum zijn, en nu mogen we dit eindelijke vieren”, laat Corine Parmentier weten. “Het is weer even wennen, maar de animo van de koren is heel groot”, merkt Wim de Graaf op. 


Waardevol cultuurevenement

Terug naar de Kust is uitgegroeid tot een grootse zangdag voor veel koren én bezoekers die uit volle borst mee kunnen zingen. Anneke: "De belangstelling is groot. Niet alleen in de regio maar ook ver daarbuiten.” Corine: "Onze voorzitter van YMCA én tenor bij het Popkoor Wim de Graaf wist ons in 2016 enthousiast te maken voor dit inmiddels unieke evenement. Het aantal geïnteresseerde koren nam in aantal zo enorm toe, dat er zelfs een loting aan te pas moest komen.” Wim: "Voor koren zijn festivals heel belangrijk om zich te kunnen presenteren, maar ook om naar andere koren te kijken, te luisteren en te leren.”


Programma Terug naar de Kust

De variatie in koren is groot en divers tijdens Terug naar de Kust. Van shanty tot rock en pop, van gospel tot musical. Waar kijken de organisators zelf naar uit? Corine: “Ik ga zeker luisteren naar het Viswijvenkoor; als Scheveningse moet ik dit toch gehoord hebben. En de Kassenbouwers verrassen mij iedere keer weer met hun humor in heerlijk Nederlandstalige liedjes. O ja, ik ben zeer benieuwd naar het Franse koor Les Fatales. Ik kom tijd te kort!” Wim: “Er doen 10 Scheveningse koren mee. Dat is een unicum. Ik verheug me erg op het enige kinderkoor van Scheveningen, de Zeesterren en het Oekraïense koor Chervoni Korali. En Re-Experience is gospel van een zeer hoog niveau. Deze supergroep zal een gratis workshop geven.”


Gregor Bak

De grootste special guest is inmiddels vertrouwd met Terug naar de Kust. Televisiepresentator, koordirigent en muziekwetenschapper Gregor Bak begeleidt voor de vierde keer de opening en finale van het festival. “Ik ga inzingen met alle koren aan het begin van de dag, tussendoor zal ik de diverse podia bezoeken en koren aankondigen en aan het einde van de dag sluiten we met zijn allen zingend af.” Bak (o.a. Oeral Kozakkenkoor) is erg te spreken over de grote verscheidenheid aan koren. “Een prachtfestival met een unieke sfeer, gezelligheid en saamhorigheid. En altijd perfect georganiseerd!” 


YMCA Popkoor 

Hoe is het met het YMCA Popkoor, de organisator van Terug naar de Kust? Anneke: “In coronatijd was het voor het bestuur een hele uitdaging om de spirit erin te houden, ook omdat wij niet de juiste dirigent konden vinden. Maar het is gelukt met sopraan Merel van Geest!” Corine vult aan: “In Merel hebben wij een energieke, enthousiaste en vrolijke jonge dirigente in wie wij het volste vertrouwen hebben. En zij woont ook nog op Scheveningen!” Wim tot slot: “We zijn met Merel net het nieuwe seizoen begonnen. Desalniettemin doen we als gastkoor mee tijdens TNDK met aangepast repertoire. En nieuwe leden zijn van harte welkom!”

Meer informatie over Terug naar de Kust Korenfestival op Scheveningen vind je via www.terugnaardekust.com en de Facebookpagina van het festival. Wil je graag zingen in een popkoor? Bezoek dan 

www.ymcapopkoor.nl

Tekst: Alexander Serban