Politie waarschuwt voor nepmails energietoeslag

Ook oplichters spelen in op de actualiteit. Zo doen er phishingmails en- sms'jes de ronde waarin staat dat ontvangers recht hebben op een eenmalige tegemoetkoming voor de hoge energierekening.

Voor veel mensen klinkt dat momenteel als muziek in de oren, maar niets is minder wat het lijkt. De nepmails zijn afkomstig van oplichters die zich voordoen als de overheid, en zodanig proberen de bankrekeningen van hun slachtoffers leeg te trekken. In de berichten staat een link die leidt naar een webpagina, die op een overheidspagina lijkt, waar je gevraagd wordt om wat gegevens in te vullen, zoals  telefoon- en rekeningnummer. 

Vervolgens proberen ze onder andere via telefoontjes op allerlei manieren om hun slachtoffers geld afhandig te maken. De politie waarschuwt mensen dan ook om altijd goed te kijken naar de link in een dergelijke email, die bestaat vaak uit vreemde verwijzingen. Het beste om zelf naar de officiƫle webpagina mijnoverheid.nl te gaan, of te bellen met de gemeente. Daarnaast zullen banken en overheden nooit om pincodes of inloggegevens vragen.